sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Супер Луна в най-късата нощ от годината

Супер Луна в най-късата нощ от годината

Супер Луна

Супер луна ще изгрее на небосклона ни в най-късата нощ от годината. Пълнолунието ще настъпи на 23 Юни 2013 година точно в 11:32 по Гринуич. Луната не просто ще навлезе във фаза пълнолуние. Точно по това време спътникът на нашата планета ще се доближи на рекордно близко разстояние от Земята.

Точният астрономически термин на природното явление е периапсида. Астрономията определя апсидата на дадено тяло като точката от елиптичната му орбита, която има най-голямо или най-малко разстояние до барицентъра на системата.

С периапсида се обозначава минималното разстояние между космическите обекти в системата, а апоапсида се използва за означаване на максималното отстояние.

Пълнолуние

В зависимост от централното тяло може да се използват и други термини, като перихелий и афелий, когато става дума за Слънцето. Когато става дума за отстояние от Земята, точните термини са апогей и перигей (от древногръцката богиня на Земята – Гея).

Това, което приковава вниманието на учените и любителите астрономи, е фактът, че на 23 юни тази година, перигеят на Луната ще съвпадне с пълнолунието. С прости думи - огромна Луна ще изгрее на небето ни или, както обичат да казват астролозите, ще наблюдаваме Супелуние.

Терминът Суперлуние изплува за първи път в публичното пространство преди две години, когато на 19 март 2011 година Луната отново беше едновременно в перигей и фаза на пълнолуние.

Огромна Луна

Кратка справка в интернет показва, че годишно се наблюдават между 4-6 Супер Луни. Тогава какво прави предстоящото суперлуние толкова уникално?

Отговорът не е еднозначен. На първо място, на 23 юни ще се наблюдава най-близкото отстояние между нашата планета и естествения и спътник. В края юни 2013 г, когато дните са най-дълги, Луната ще се доближи на рекордно близкото разстояние от 356 991 километра от Земята.

Това ще е най-близката им среща за цялата година. За сравнение, когато две седмици по-късно Луната е в апогей (т.е. в най-далечната точка от орибатата си от Земята), разстоянието между двата космически обекти ще бъде 406 490 километра.

Приливни вълни

Освен това Луната ще навлезе във фаза пълнолуние едва 22 минути след като достигне перигея си. И въпреки че според астрономите няма да можем с просто око да открием видима разлика между пълнолуние и суперлуние, такава определено ще има.

Една от възможните последици от близката среща на Земята и Луната може да бъде необичано високите приливни вълни. Астролозите и метеоролозите придупреждават жителите на крайбрежните райони да са особено внимателни в двата дни на суперлуние – на 23 и 24 юни, когато е възможно високи приливни вълни да залеят по-ниските части от крайбрежната ивица.

Опасността ще бъде по-висока в райони с ниско атмосферно налягане и интензивни ветрове.

Ако по някаква причина пропуснете да се насладите на суперлунието тази година, не се отчайвайте. Простата сметка показва, че това не е толкова рядко явление.

Всъщност съвпадение на перигея с фазата на пълнолуние на Луната се наблюдава на всеки 413 дни. Което означава, че следващото новолуние ще настъпи на 10 Август 2014 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати