Отличителните черти на закоравелия лъжец

Отличителните черти на закоравелия лъжец

Отличителните черти на закоравелите лъжци, изброени по-долу, със сигурност ще ви помогнат да узнаете някои характеристики от техния модел на поведение.

Каква би била ситуацията, ако всички ние живеем живота на Пинокио и носа ни пораства с няколко сантиметра при всяка лъжа, която изричаме? Нека си признаем: всички лъжем от време на време. Понякога това се налага в конкретна ситуация, а понякога то е просто един навик. Лъжците по навик не се нуждаят от причина, за да излъжат; те лъжат много убедително и вярват, че никога няма да ги хванат!

Отличителните черти на закоравелия лъжец

Изследванията показват, че има различни видове лъжци. Лъженето е „умение”, от където идва и термина „умел лъжец”. Човек може да се сблъска с различни типове лъжци в живота, без да може да различи обикновените от умелите лъжци. Някои хора лъжат без причина и обичат да живеят в лъжите си. Тези хора са известни като патологични лъжци - лъжат, за да са популярни сред хората, някои дори имат друга идентичност. Професионалните лъжци са много изкусни в начина, по който представят своите лъжи и често са изключително пресметливи що се отнася до подхода им. Лъжците по навик, от друга страна, не лъжат поради някаква конкретна причина, те често казват неочаквано каквото им дойде на ум. Нека разгледаме някои отличителни черти на лъжците по навик:

Черти на лъжеца по навик

Хората, които лъжат по навик не се нуждаят от причина, за да го правят. Те си мислят, че никога не могат да бъдат уловени, но някои техни особености помагат да бъдат разкрити. Лъжат с лекота и разказват измислени истории много убедително. Езика на тялото е от много голямо значение при лъжците по навик. Техните жестове могат да разкрият много от това, което се случва в техните умове.

Избягване на контакт с очите

Дори когато лъжеца по навик говори безкрайно, той избягва контакт с очите. Шарещите очи са най-очевидната черта на тези хора; най-често те не са наясно с това. Професионалния лъжец знае до голяма степен как да контролира тези знаци или сигнали.

Неспокойно поведение

Лъжеца по навик дава много сигнали чрез поведението си, без да осъзнава това. Той е склонен да играе с някакъв предмет (мобилен телефон, дамска чанта), докато изрича лъжите си. Обича да поставя бариера между себе си и човека, с който говори, така че дори и едно елементарно действие, като например поставяне на чаша кафе между двамата, е подсъзнателен опит да се прикрие неговото действие.

Ненужни обяснения

Лъжеца по навик дава безброй обяснения, когато му се задава въпрос. На зададен конкретен въпрос, той не отговаря директно, а започва да увърта и да дава неуместни подробности. Той прави това в опит да прикрие някои факти, но в това си усилие дрънка ненужни детайли, които дори нямат връзка с въпроса, който му е зададен.

Промяна на темата

Когато лъжеца по навик свърши с целия си наниз от лъжи, той често се чувства неудобно и предпочита да смени темата на разговор. Това го кара да повярва, че лъжите му са приети и се страхува човека отсреща да не намери някои несъответствия от проведения вече разговор. Смяната на темата дава възможност да се избегне задаването на допълнителни неудобни въпроси.

Жестове и изразите на лицето са най-добрият начин да се прецени лъжеца по навик. Един наблюдателен човек е в състояние да открие тези признаци в невербалната комуникация, чрез които да разбере що за човек е неговия събеседник.

Проблемът на лъжеца по навик е, че той се чувства удобно, лъжейки през цялото време. Справянето с такъв човек е много трудно, още повече, че този навик обикновено се развива в много млада възраст. Тези описани черти са само ориентировъчни, но могат да ви послужат като предупредителни знаци в общуването ви с хората.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
hetfield
hetfield
03.10.2013 10:09
Изпеканите лъжци абсолютно винаги гледат събеседника в очите. Чували са,че така трябва. А и трябва да следят внимателно дали им минава лъжата.
14
0
Лъжльото
Лъжльото
30.09.2013 18:17
Интересно...преди подобни статии да бъдат публикувани все пак би било добре да минат..както вече е ясно през редактор...и когато са насочени към по-сериозна тема като лъжата / за която съм писал 105 страници дипломна работа / е добре да се обърнат към съответен специалист в областта....
6
1
една леля
една леля
27.08.2013 22:11
Много тъпо!
0
2
Деси
Деси
08.06.2013 00:08
До авторите на статията: Моля ви, обърнете внимание на правилата за употреба на пълен/ кратък член в българския език..
5
1
Стела
Стела
06.06.2013 09:20
Не съм съвсем съгласна! Имам слабостта да наблюдавам хората и да чета езика на тялото им. Обобщените черти са такива, но в конкретните ситуации знанието за тях може да ви подведе и да не повярвате на важен за Вас човек. Всичко трябва да се разглежда в конкретната ситуация. Пример: човек може да гледа встрани, когато говори дълго и разказва за съкровен
и неща, анализира чувства...
6
0
dani
dani
03.06.2013 03:27
В очите те гледат и лъжат!Без да им мигне,ни трепне окото!
6
0
Славчо
Славчо
17.03.2013 08:06
хмм, лъжата си е изкуство, останалото е просто амбалаж ;)
3
1