Хомо сапиенс е похапвал неандерталско месо

Неандерталци

Много въпроси относно еволюцията на хората като биологичен вид все още не са намерили своите отговори и логични обяснения. Нови и нови доказателства за развитието на човек се откриват буквално всеки ден. И нови все по-екзотични и шокиращи хипотези се лансират в средите на научната общност. Къде е истината?

Известно е, че в някои части на света хората все още включват в менюто си ястия с месо от примати. В определени държави рецептите с маймунско месо се считат за деликатес. Това може и да ни се струва отблъскващо, но дали ни е напълно непознато.

Хишници

Според антрополози и археолози съществуват редица доказателства в подкрепа на теорията, че една от основните причини за изчезването на Неандерталците е именно включването им като основно блюдо в менюто на Хомо Сапиенс. С други думи нашите прародители са си устройвали барбекюта с печено месо от неандерталци.

Шокиращото твърдение е на екип испански антрополози, които вярват, че подобно на още 178 вида едри бозайници, които са били изтребени от предците ни, и изчезването на неандерталците, като биологичен вид се дължи на действията на изгладнели първобитни хора.

Скелети

„Хомо Сапиенс се заражда на територията на Африка и съответно само там е била естествената му среда. На всички други места, на които е стъпил, той трябва да се разглежда като чужд биологичен вид, който променя крехкото биологично равновесие“ е мнението на ръководителя на екипа Поликарап Ортола и Биенвенидо Мартинес - Наваро от Университета в Тарагона, Испания.

Дори и днес може да се наблюдава как нахлуването на чужди видове унищожава неподготвените за инвазия мести видове. Точно както преди стотици хиляди години нахлуването на Хомо Сапиенс на територията на Европа и Азия е довело до изчезването на Неандерталците, поредните бозайници, които са се възпроизвеждали твърде бавно.

Антропология

„Разумният човек и неандерталците обитават една е съща екологична ниша. Но Хомо Сапиенс е разполагал с по-усъвършенствани инструменти и оръдия. В директен двубой с братовчедите си за ограничените природни ресурси и храна той е победил“ – обяснява д-р Мартинес-Наваро.

Съществуват редица подобни примери в подкрепа на хипотезата му. Нахлуването на африканския съблезъб тигър на територията на Европа преди около 1.8 млн. години е довело до изчезването на много подобен на него вид.

Същото е положението с мигрирането на Африканската петниста хиена на европейска територия. В резултат на нахлуването на по-приспособения африкански вид е изчезнала Гигантската късомуцунеста хиена преди 800 хиляди години.

За момента хипотезата на испанските антрополози е единствено и само мотивирано предположение. Единственото достоверно доказателство, което може да подкрепи теорията на иберийците, ще бъде откриването на неандерталски кости със следи от зъби върху тях.

Малко известен факт е, че такива фосили са намирани – но сред открити находища на неандерталски артефакти и никога при артефакти от Хомо Сапиенс. „Това не опровергава теорията ни, дори донякъде я допълва“, обяснява д-р Мартинес–Наваро и допълва - „Излиза, че канибализмът в зората на еволюцията е бил далеч по-разпространен отколкото предполагахме“.

Рейтинг

4.5
Общо 8 гласували
5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

чоки
чоки
22.11.2013 22:04
Нас също ни унищожават в момента !!
0
0
Милена
Милена
06.10.2013 23:37
Няма никакви нау4ни доказателства.И кой ги 4ете тези щуротии?
0
1
Виктория
Виктория
03.07.2013 02:19
Всички статии в този сайт ли ги пишете, докато сте напушени?
0
1