Тайнственото общество на илюминатите

Общество на Илюминати

Илюминатите са едно от най-мистериозните съвременни тайни общества. Въпреки стотиците страници информация, която можете да намерите в световната мрежа за тях, малко е истината, която ще откриете. Създаването и съществуването на този ордени обвито в мистерия. Братството на илюминатите се свързва с многобройни митове и редица смехотворни конспирационни теории.

Illuminati идва от латински и означава просветлени, озарени. Според официалната информация Орденът на Илюминатите е тайно общество основано на 1 май 1776 година в Инглощад, Германия от Адам Вайсхаупт, изтъкнат философ. Отново според официалните източници орденът е бил забранен в Бавария през 1785 година и това е довело до прекратяване на съществуването му.

Илюминати

Официалните източници грешат – волно или не. Истината е, че точната дата на създаването на това могъщо тайно общество не е известна. Възникването на тайното братство в средата на 16 век е било в отговор на нуждата от противопоставяне на опитите на Католическата църква за завладяване на света.

Целта на новосъздаденото тайно общество е била чрез повсеместно морално възвишаване на човешкото общество като цяло, и на отделните индивиди да се постигне моралното възвишаване на човешкия род. Това, според илюминатите, ще обезсмисли опитите за господство на едни хора над други.

Това мислене определено не е съвпадало с вижданията на Католическата църква за смирение и подчинение. Философията на илюминатите никак не е съвпадала с политиката на църквата да държи в подчинение чрез невежество масите.

Кръст

В отговор на преследванията на църквата срещу някои от най-уважаваните и изтъкнати учени по онова време – талантливи физици, математици и астрономи започнали да се срещат тайно. На тези тайни сбирки те споделяли загрижеността си от лъжовното църковно учение.

Според тях цензурата и монополът, които църквата налагала над „истината“ застрашава просветата на човешкото общество. В отговор на това те създали първия научен център в света, а себе си нарекли „просветени“ или илюминати.

В непрекъсната неравна борба с църквата стотици достойни мъже и жени, изтъкнати физици, философи, астрономи и математици посветили живота си на търсенето на неоспоримите научни истини и разкриването им пред обществото. Срещите на братството на илюминатите се провеждали в свръхтайно скривалище в Рим, което братята от ордена наричали Храм на посвещението.

Един от най-изтъкнатите представители на братството на илюминатите и бил Галилео Галилей. Това е ученият, който едва не е заплатил с главата си, защото се е осмелил да твърди в разрез с Църквата, че Бог не е поставил човечеството и Земята в центъра на Вселената.

Галилей

Галилей, който бил и набожен католик се опитал да сближи позициите на представляваното от него тайно общество и позициите на Църквата. Според него астрономията не само, че не отхвърля съществуването на Бог, но и го доказва. Галилей често казвал, че науката и религията не са врагове, съюзници, които разказват една и съща история - за сътворение и край, за Рай и Ад, за Бог и Дявол – но на два различни езика.

Сближаването на позициите на науката и църквата далеч не съвпадало с политиката и интересите на църквата. Въпреки, че те не екзекутирали обвинения в ерес учен, Галилей е бил осъден на доживотен домашен арест. След арестуването му, братството на илюминатите било хвърлено в смут.

Неволни грешки били допуснати и най-мрачните кошмари на илюминатите се сбъднали. Четирима от висшите членове на ордена били заловени от Църквата и предадени в ръцете на Светата Инквизиция. Въпреки зверските мъчения, на които нещастните илюминати били положени, никой от тях не предал другарите си.

Отвратени от жестокостта на духовниците, повечето от илюминатите напуснали Италия и потънали в неизвестност и дълбока нелегалност. И въпреки упоритите слухове, че много известни политици, учени, личности от шоубизнеса или филмови актьори принадлежат към тайното братство на илюминатите, само просветените знаят дали е това е истина.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 6
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Деси
Деси
03.03.2014 15:37
А сега - разпространявайте :))
9
4
Валя
Валя
27.11.2013 15:07
Много хубаво написана статия! Много много съм очарована!
15
3