Наследствен ли е алкохолизмът при децата?

Наследствен ли е алкохолизмът при децата?

Алкохолизмът е пристрастеност, която се развива когато човек приема твърде много алкохол. През 1991 Американската Асоциация по Медицина обявява алкохолизма за болест, която може да е фатална, ако не е лекувана навреме.

Приемът на алкохол съществува от векове и даже и днес е част от социалния ни живот. Въпреки, че умереното пиене не е вредно, то може да стане проблем, ако човек започне да прекалява, засягайки не само здравето си, но и хората около него. Когато започнат да се приемат големи дози алкохол, това води до злоупотребата му.

Човек вече не може да спре да пие, макар и да трябва да застане лице в лице с проблемите в личния, социалния и професионалния живот. Злоупотребата с алкохол, ако не бъде третирана навреме, може да доведе до зависимост, при която човек не може да стои настрана от пиенето, даже и да осъзнава последствията от това.

Често задаван е въпросът „Наследствен ли е алколизмът? ”, чийто отговор може да е доста опасен. Направени са много проучвания, касаещи тази тематика. Открито е, че деца, с родители алкохолици, са по-предразположени към алкохолизъм, отколкото тези, които са с нормални родители. Не е задължително обаче децата да стават алкохолици. Освен генетиката има и други фактори, като самата личност, семейната обстановка и отношението към живота, които могат да направят човек зависим от алкохол.

Учени и изследователи, смятащи, че има връзка между алкохола и генетиката, са провели проучвания при семейства, осиновени деца, и близнаци. Установили са, че даже деца на родители - алкохолици, които са отгледани от приемни семейства, могат да се превърнат в алкохолици. Децата с родители, които не са алкохолици, но отгледани в приемни семейства, в които има алкохолици, не са предразположени към тази пристрастеност. Това със сигурност показва, че генетиката играе важна роля при надигането на чашката. Резултатите са показали обаче, че много деца на родители, които пият, не стават алкохолици и че не всички алкохолици идват от семейства, в които се пие.

Някои изследвания потвърждават, че средата, в която расте детето, опеделя дали то ще стане зависимо. Ако единият родител пие, е възможно в самото семейство да има търкания и конфликти. Може родителят да има емоционални или психологични проблеми, които да въздействат на отглеждането на детето и това да доведе развиване на емоционално или душевно предразполагане на детето към алкохолизъм.

Наследствен ли е алкохолизмът при децата?

Открита е и силна взаимовръзка между алкохолизма и антисоциалното поведение. Смята се, че хора, които по природа са непокорни, проявяват признаци да правят неща, които се смятат за „лоши” от обществото. Такива хора често стават алкохолици. Има и случаи, в които хората стават зависими от чашката, защото не могат да се справят с проблемите в живота си.

Хората, родени в семейства, имащи история на алкохолизъм, трябва да са запознати с това и да избягват консумирането на алкохол на ранна възраст, тъй като е възможно ранното пиене да е причина за тази зависимост. Ако започнат да пият на по-голяма възраст, трябва отново да се внимава, за да не започнат да злоупотребяват.

Наблюдавайки всички проведени проучвания, става ясно, че не само генетиката е отговорна даден индивид да стане алкохолик. Макар гените да играят съществена роля в алкохолната зависимост, всичко зависи от вътрешната сила на човек, която определя дали той ще стане алкохолик или не.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Ренета
Ренета
02.08.2014 20:27
Аз мисля , че при наслагването на алкохолици в няколко поредни поколения ще имаме сериозна доминация на алкохолна зависимост.
Имам предвид такъв действителен случай!
В моето семейство в три поредни поколения има страстни консуматори на алкохол!
Сега имам проблем с моята дъщеря!
1
1
Dimitar
Dimitar
27.06.2013 14:31
И аз не мисля , че се предава по наследство. По скоро ако имате такива родители ще се учите от грешките им и няма да припарвате към алкохола.
1
1
Мария
Мария
23.05.2013 20:09
Не мисля ,че алкохолзмът се предава по наследство.Баща ми пие много ,но аз и брат ми не обичаме алкохола,просто не ни харесва.
0
1
in4etyyy
in4etyyy
13.02.2011 16:17
Внимавайте хора. Знаете ли колко е опасно.
0
0