Езика на тялото и какво издава вашето ръкостискане?

Езика на тялото и какво издава вашето ръкостискане?

В социалната среда и бизнес отношенията, докосването играе много важна роля. Една от формите на докосване в Северноамериканските и Европейските държави е ръкостискането. Знаете ли какво показва начина, по който вие се ръкувате?

Макар че не винаги приемаме ръкостискането като нещо повече от форма на поздрав, то е акт, внушаващ сила, увереност и професионализъм. Незнанието как да се ръкуваме правилно може да създаде неприятни впечатления.

Има няколко вида здрависване:

Отпуснато ръкостискане: то се използва от песимистите. Излишно е да се казва, че не прави добро впечатление.

Ръкостискане „затвор”: Когато човека, който се ръкува с вас държи ръката ви в неговата прекалено дълго, сякаш не иска да ви пусне. Той сякаш казва „Какво има тук за мен? ”

Ръкостискане „робот”: Предлагането на ръката е автоматично, без влагане на мисъл или чувство. Човека изглежда отегчен и безразличен.

Ръкостискане „железен чук”: Ръката се разклаща енергично, за да се покаже сила и решителност. Тези хора са непреклонни. Единствено техния начин е правилния начин!

Притиснато ръкостискане: използват го мъже, които искат да покажат своята сила и власт. То може да означава прикриване на чувство за несигурност. Някои хора могат да помислят, че има сексуален намек.

Ръкостискане близо до тялото: Ръката се държи близо до тялото, като лакътя се огъва. Използват го хора, които не искат да поемат рискове, както и политици.

Нормално ръкостискане: кратко, твърдо ръкостискане е най-добрият начин да се покаже увереност и професионализъм.

Едно бързо упражнение: Сега, станете и подайте ръката си на човека, близо до вас, за да направите тест на вашето ръкостискане. Ръкувайте се, както обикновено го правите. Можете ли да определите какъв вид ръкостискане имате? Какво ще кажете за ръкостискането на вашия партньор? Какво говори начина на ръкостискане за него?

Няколко съвета за предпазливост: Ръкостискането не е вроден талант. То е културно придобито. Хората, които не са запознати със значението му, могат да не се ръкуват „нормално”. Тяхното здрависване може да се изтълкува неправилно от хора, принадлежащи на други култури.

Хората от някои култури, могат да се засегнат от кратко, "нормално" ръкостискане. Те може да предпочитат дълго, разтърсващо ръкуване.

Така че, едно от правилата е да проучите как стои този въпрос на мястото, където отивате.

Ето и някои "мощни" съвети от професионалисти за ръкостискане:

Уверете се, че ръцете ви са сухи.

Ако сте седнали, станете, когато ви представят на някой и се ръкувайте, като стоите на едно ниво с човека отсреща.

Подайте първи своята ръка, вертикално, с палеца нагоре и погледнете събеседника си в очите, като хванете ръката му твърдо.

Движението трябва да идва от лакътя, не от рамото.

Разклатете ръце един-два пъти и след това се освободете.

Най-добре е да си кажете името и да повторите името на другия човек.

Здрависването обикновено трае 3-4 секунди. Запазете по-дългите ръкостискания за близки приятели или при лични поводи.

От интервюто за работа до срещата с главния изпълнителен директор, ръкуването е от голямо значение. Дори ако считате себе си за опитен в тази област, никога не е излишно да освежите вашите умения. Ако нямате опит – тренирайте докато не почувствате, че се ръкувате естествено.

Рейтинг

5 4
4 8
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Маринка
Маринка
14.10.2012 14:41
Браво, много полезно и точно казано.
0
0