Защо не летят пингвините

Пингвини

Някога много, много отдавна пингвините, подобно на всички останали птици, са можели да летят. После са започнали да прекаляват с рибата след 18:30 часа и така се е стигнало до положението, което се намират в момента.

Шегата настрана, учените от Китайската академия на науките заедно с колегите си от Университета в Абърдийн са открили истинската причина защо пингвините не могат да летят.

Полярни ледове

Ръководителят на изследването проф. Джон Спийкман обяснява: „Винаги съм наблюдавал с интерес тези удивителни птици и съм се чудел, защо просто не полетят. Радвам се, че имах шанса да бъда част от екипа, който разреши тази загадка“.

Има две хипотези, които обясняват невъзможността на пингвините да полетят. Според първата – пингвините не летят просто защото не им се налага.

За разлика от останалите птици пингвините нямат естествени врагове на леда. Липсата на хищници, които да ловуват с пингвини е довела до естественото закърняване на летателните им органи.

Птици

Другата хипотеза, върху която учените са работили е биомеханичната хипотеза. По думите на проф. Спийкман: „Когато птицата лети и се гмурка, тя трябва да използва крилата си, за да прави две коренно различни неща.

Биомеханичната хипотеза гласи, че не можеш да развиваш крило, което е добро в правенето и на двете неща“.

Отговор на въпроса „Защо пингвините не летят“ дава близката им братовчедка птицата-чистик. Тази морска птица прилича на пингвините не само по черно-бялата окраска. Чистикът е почти толкова добър гмурец колкото тях. Но за разлика от братовчедите си пингвини, тя може да лети.

Ято пингвини

Анализирайки количеството на изразходвана енергия по време на полет и по време на гмуркане, учените установили, че чистикът изразходва много повече енергия при полет, отколкото ако се гмурка.

Според учените това се дължи на по-късите крила. За да се задържи във въздуха с тези къси крила на птицата й се налага да ги движи с много голяма скорост, което много я изморява.

Според проф. Спийкман откритието доказва хипотезата, че бомеханиката е в основата на невъзможността на пингвините да летят. Както обобщава: „Колкото по-ефективни стават крилата на птиците при гмуркане, толкова по-малко ефективни са те за летене.“

Очевидно, в един момент от еволюцията си тези симпатични птици пингвините са били изправени пред труден избор. И те са предпочели да се откажат от летенето в полза на необятните морски дълбини и вкусната риба.

Виж повече

Рейтинг

3.6
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари