sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Суормагедон – или последната песен на цикадите

Суормагедон – или последната песен на цикадите

Суормагедон – или последната песен на цикадите

На всеки седемнадесет години земните недра се разтварят и милиони насекоми изпълзяват от там за да изпеят последната си песен преди завинаги да замлъкнат.

Суормагедон (от английското swarm – рояк) настъпва за жителите на Америка. В продължение на един месец нашествие от цикади ще смущава ежедневието и спокойния сън на милионите американци.

Въпреки че на средностатистическия жител на САЩ това странно насекомо може да му се види опасно и плашещо, да не споменаваме и досадно, то нашествието им е истинска манна небесна за ентомолозите.

Учените, любители на буболечки, запретват ръкави и се готвят да последват последната разходка на насекомите по коридора от Вашингтон до Бостън, през Филаделфия и Ню Йорк. В търсене на партньор, който да им помогне да продължат рода си, цикадите, подобно на древно библейско бедствие ще покрият всичко, което им се изпречи на пътя - къщи, коли, дървета.

Разбира се, цикади се появяват всяка година, но Цикадогедонът се наблюдава само в строг 17-годишен цикъл. Причина за това странно явление е интересния живот, който тези необикновени насекоми имат. В продължение на цели седемнадесет години буболечката живее под земята, като се храни с корените на дърветата, докато не достигне полова зрялост.

Цикади

Тогава нимфата изпълзява и се освобождава от старата си обвивка. Следващите пет денонощия цикадата ще остане на мястото си докато новата и хитинова обвивка не се втвърди напълно. И после ще започне да пее любовни песни, за да привлече най-подходящия партньор. Когато се чифтоса, тя ще снесе яйцата си в почвата и ще умре.

Любовната песен на цикадите може да стигне до пронизителните 90 децибела. Любовната песен на милиони цикади удивително напомня мощен рев на реактивни двигатели. Но шумът не е единственото неудобство за хората, които живеят в коридора на цикадите.

Въпреки че насекомите не вредят на посевите, не хапят и не излъчват неприятна миризма, видът им определено е отблъскващ. Те се отличават с много тъмни тела, имат яркочервени огромни очи и изразени ярко оранжеви жилки по крилата. Освен това те са доста приятелски настроени и любопитни.

Специалистите ентомолози препоръчват по времето на Суопрмагедона да забравите за моторните косачки или някои видове моторни триони, защото съществува реална опасност звука от уредите да привлече някоя по-любвеобилна буболечка.

И за десерт – редица кулинари с нетърпение очакват нашествието на буболечките, които са част от не едно или две изискани азиатски блюда.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
30.05.2013 10:34
Прииска ми се да ги видя :/
0
0