Динозаврите са виновни за глобалното затопляне

Динозаври

След като години наред правителствата на държавите по цял свят бяха принудени да взимат редица непопулярни мерки за ограничаване на количеството на въглеродни емисии, които индустриалните предприятия изхвърлят в атмосферата, се оказва, че мерките са били леко пресилени.

Има други виновници за глобалното затопляне – и това са динозаврите.

Тиранозавър Рекс

Газовете, които древните видове тревопасни динозаври са отделяли са главните заподозрени за глобалното затопляне и парниковия ефект.

До този извод са стигнали авторитетни британски изследователи, като са анализирали количеството метан, които днешните крави отделят.

Крави

Според експертите древните влечуги са отделяли приблизително 520 милиона тона метан годишно в атмосферата на Земята. Именно те, според учените, са причината за сравнително топлия климат на планетата ни преди 150 млн. години.

Крава

Изследвания на геолози е палеонтолози доказват, че по времето на завроподите средната годишна температура на планетата ни е била с 10 градуса по-висока от сегашната.

Завроподите са били едни от най-едрите животни, които някога са ходели по повърхността на Земята. Въпреки огромните си размери „гущерите“ са били тревопасни и са се хранели с растенията, които са покривали земята през Мезозойската ера.

Интерес за учените представлява огромното количество метан, което динозаврите се изпускали в атмосферата под формата на стомашни газове. Този парников газ се е образувал в следствие на процеси в стомаха на влечугите.

Метанът поглъща инфрачервените лъчи на Слънцето и ги задържа в земната атмосфера, като по този начин води до затоплянето й, т.нар парников ефект.

Метанът е 23 пъти по-силн газ от въглеродния газ, който предприятията отделят под формата на вредни емисии в атмосферата. Всички тревопасни животни от древността до днес, в т.ч. кравите и овцете, отделят метан, като остатъчен продукт при хранене.

Дори и в момента 180 млн. тона метан годишно се отделят от кравите по света, което е 35 % от общите количества от този вреден газ.

В известен смисъл, най-голямата заплаха пред която е изправено обществото ни не е глобалната икономическа криза или световния тероризъм, а пърдящите крави, ако трябва да се вярва на някои специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
хихик
хихик
06.11.2013 13:51
Глобалното затопляне, за което става дума в статията на британците е настъпило преди 70 млн. години - през Креда. :-) И между другото биомасата тогава е била несравнимо по-малко, което напълно изключва теорията.
0
0
Ивелина
Ивелина
21.05.2013 15:47
Намериха кой да обвинят... хД
2
0