Отново близка среща с гигантски астероид

Астероид около земята

Космосът е необятен, но очевидно е и доста по-гъсто населен отколкото някога сме допускали. Последните няколко месеца и близките срещи с блуждаещи космически обекти ясно ни показват, че Земята се намира насред космическа магистрала.

За пореден път тази година гигантски астероид ще прелети покрай нашата планета, достатъчно близо за да ни каже „Здравей“.

Астрономите бързат да успокоят духовете – няма причина за притеснение. Астероидът със сложното наименование 1998 QE2 е стар познат на учените.

космически сателити

За първи път гигантското небесно тяло е било забелязано от участниците в американския проект за откриване на астероиди LINEAR (Linkoln Near Earth Asteroid Research) на 19 август 1998 г. От тогава насам космическите експерти следят с интерес орбитата му.

Според астрономът Ланс Бенер, който е научен ръководител на радарните наблюедения със 70-метровата радиоантена „Голдстоун“ в Калифорния:

„Астероидът 1998 QE2 ще е прекрасна мишена за радарни наблюдения от „Голдстоун“ и „Аресибо“ и ние се надяваме да получим серия от радарни изображения с висока резолюция, на които ще можем да видим много детайли от повърхността“.

Астероиди

Космическото тяло с размери 2.7 километра ще „мине през нашия квартал“ през нощта на 31 май срещу 1 юни. Разстоянието, на което астероида ще се размине с нашата планета е едва 0.039 астрономически единици. Това се равнява на 5.8 млн километра, което е около 15 пъти по-далеч от лунната орбита.

Учените от цял свят са притаили дъх пред наближаващата среща с космическия обект. Причина за това не са само размерите му – за последните 200 години това е най-голямото сближаване на този астероид с нашата планета.

Екип специалисти от НАСА планират да се опитат да извършат радарно сондиране на обекта за да получат допълнителни данни за свойствата на неговата повърхност.

Събраните данни ще дадат възможност да се установи точната му форма, орбитата на гиганта, а в най-добрия случай и произхода му.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати