Изчезналите видове животни

Изчезнали животни

С еволюцията, която Земята претърпява във всеки един момент, милиони видове животни, били те бозайници, влечуги, земноводни, птици, риби и членестоноги, претърпяват своя апогей и после измират.

Най-ярък пример за тенденцията, която може би трябва да накара и човешкият вид да се замисли за своето съществувание, е изчезването на динозаврите.

Те са измрели преди 65 милиона години, но с това не спира изчезването на животински и растителни видове. Те изчезват и днес, ще изчезват и в бъдеще.

Преди 100 години е изчезнал тасманийският вълк – тилацин, преди 65 милиона години – динозаврите, но преди тях е имало най-малко още четири изчезвания. Дунклеостеусът и много други морски същества например са изчезнали преди 360 милиона години - през девонския период.

Тиранозавър рекс

Ето кои са най-интересните видове, до които никога вече няма да можем да се докоснем:

Тиранозавър Рекс - Изчезнал преди 65 милиона години, тиранозавър Рекс е най-големият хищник, съществувал някога на Земята. Хищник, достигащ 6 метра височина и 15 м дължина, с масивен череп и дълга опашка. Интересното е, че е бил на два крака. Негови останки са намирани главно в Северна Америка.

Пещерен лъв - Изчезнал преди 2000 години, той е бил най-огромен сред видовете лъвове. Срещал се е преди 2000 г. на Балканите в Гърция и България.

Ирландски елен - Изчезнал преди около 7700 г., този елен е бил с най-големите размери, срещани досега – до 2 м височина. Изчезва, поради масовият му лов. Бил е лесна плячка, тъй като поради теглото и размерите си е бил изключително тромав.

Каспийски тигър - Изчезнал през 1970 г., той е бил 3-тият по големина тигър в света. Този подвид на персийския тигър се е срещал в Ирак, Иран, Афганистан и др., и е впечатлявал с невероятно красивата си окраска.

Пингвини

Тасманийски тигър - Изчезнал през 1936 г., тасманийският тигър, известен още като тилацин, е най-популярният месояден двуутробен хищник в днешни времена.

Птицата Додо - Изчезнала в края на 17-ти век. Тя е най-известният изчезнал вид животно, тъй като е първата, заличена от лицето на земята след човешка намеса.

Делфини

Зебра Куага – Този уникален вид зебра изчезва през 1883 г., като последната оцеляла умра в Амстердамски зоопарк.

Безкрила гагарка - Изчезнал през 1844 г., това е бил пингвина достигащ най-висок ръст – до 75 см височина. Изчезват поради безразборното им ловуване в Исландия, Гренладния, Северна Канада и Норвегия.

Морска крава - Изчезнала през 1768 г., морската крава е стигала до 7 метра дължина, а теглото и до 3 тона. Била е лесно опитомяема. Заселването на хора в района край азиатското крайбрежие на Берингово море обаче, където е живеела, е е прекратило съществуването на тези създания.

Тур - Изчезнал през 1627 г., това е бил един от най-едрите чифтокопитни бозайници. През 13 век животното се е размножавало в Полша, Трансилвания, Литва и Молдова, а правото да се ловуват е било ограничено. През 1564 г. остават само 38 екземпляра от този вид, като са се покровителствали от кралските семейства. През 1627 г е регистриран последния екземпляр.

Бял делфин Байджи - Делфинът Байджи е един от най-скорошните видове, изчезнал поради човешка намеса. Обитавал главно реката Янгдзе в Китай, този вид сладководни делфини са били почти слепи и изключително интелигентни. През 2006 г. се провежда експедиция, която претърсва реката цели шест седмици, но не успява да открие нито един делфин Байджи. Това бележи краят на вида. През 2007 г обаче е докладвано, че е видян такъв делфин, което поражда надежди. Дори да е така обаче, учените не дават надежда видът им да се възроди.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Весии
Весии
20.04.2015 15:37
А колко е бил голям делфина Бейджи
0
1
мирослав венелинов
мирослав венелинов
09.12.2013 19:31
има много видове животни но те са изчеснали преди няколко хиляди години затова ние ги наричамепраисторически животни
4
1
Краси
Краси
29.11.2013 15:23
Ние сме виновни за изчезването им. Скоро време и ние ще сме като тях...ще се избием до един! Но като гледам, вече сме почнали
8
0
Вероника
Вероника
13.06.2013 21:57
А мамутите?
1
2
мирослав венелинов
мирослав венелинов
09.12.2013 19:48
мамутите преди няколко века още са бродели по земята в северна америка и са оцелели но никой не знае как точно
5
0