Майчината обич върна новородено към живота

Чудеса

Напредъкът на медицината промени живота на хората. Все по-често сме свидетели на революционни медицински операции или процедури, които са в състояние на помогнат дори и най-безнадеждните случаи. Но понякога, дори и медиците вдигат безпомощно ръце и признават безсилието си да се справят със смъртта. Тогава в битката с нея се включва безграничната майчина обич.

Нищо не предвещавало бедата, която дебне австралийката Кейт Ог и съпругът й. След изключително тежко раждане в Университетската акушеро-гинекологична болница в Сидни Кейт се сдобила с близнаци почти 13 седмици преди термина. Момиченцето било в добро здравословно състояние, поела въздух и изплакала. Но момченцето - Джейми, така и не помръднал.

Новородени

След близо половинчасова реанимация лекарите от болницата в Синди, изказали съболезнованията си на родителите на бебето. Съкрушени от загубата и неспособни да приемат тежката загуба Кейт Ог и съпругът и Дейвид помолили лекарите да бъдат оставени поне да се сбогуват с мъртвия си син.

Майката положила тялото на мъртвото си новородено бебе на гърдите си. Докато милвала и целувала мъничкото телце, тя му разказвала, за цялата обич, която изпитва към него, за това колко дълго са го чакали, за татко му, за малката му сестричка, която спи спокойна под грижите на лекарите в отделението по неонатология.

Бебета

И тогава чудото станало. Джейми си поел въздух. Два часа след като е бил обявен за мъртъв от лекарите недоносеното новородено поело първата си глътка въздух. Първоначално медиците смятали, че става дума за остатъчен рефлекс, но упоритото мъниче поело още една глътка въздух и после още една и още една... Джейми отворил очите си и дори се опитал да размърда ръчички и крачета. Днес Джейми Ог е здраво тригодишно хлапе.

Разбира се, официалната медицина има правдоподобно научно обяснение за чудодейното съживяване на мъничето. Според акушерите майчината обич е била подпомогната и от метода „Kangaroo Care“ /т.нар. кенгурова грижа/. Този, известен от дълбока древност метод, представлява простото поставяне на бебето върху гърдите на майката, непосредствено след раждане.

Майчина обич

Контакта между голата кожа на майката и новороденото не просто спомага за създаване и затвърждаване на емоционалната връзка между тях, но и спомага стерилната кожа на бебето да бъде „колонизирана“ с бактерии и микроорганизми, които са му близки и познати, вместо с напълно непознатите за имунната му система болнични микроорганизми.

Въпреки, че този метод е широко разпространен в много страни по света и се смята за неделима част от самото раждане българските лекари все още гледат с недоверие на това. В българските болници е приета веднага след раждането бебето да бъде отделено от родилката, изкъпано и оставено.

В някои от тях все още съществува порочната практика новородените да се държат отделно от майките им през първите два-три дни след раждането и контакта между тях да бъде ограничен само до кърмене.

Може би това е и причината за сравнително ниския брой на жените, които кърмят бебетата си поне през първите 6 месеца след раждането им.

Рейтинг

5 6
4 5
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
lubche
lubche
03.01.2014 10:42
Глупости лекарите не ни дават ЖИВОТ.
0
2