Как да превърнем страховете си в щастие и вдъхновение

Страхове

Освен че е защитна реакция и може да ни предпази от неприятни ситуации, страхът може да ни действа разрушително. Възможно е да се отключи, дори когато няма реална заплаха за нас.

Така може да ни попречи да започнем нова връзка, да намерим нова работа или да се отдадем на положителна промяна. Най-честата причина хората да не постигат мечтите си е именно страхът.

Във всеки човек се крие някакъв страх, като страх от смърт, от провал, от отхвърляне, страх от това, че не е достатъчно добър. Но освен вътрешния и личен страх, има и колективен страх, този който обединява много хора. Такъв може да бъде страхът от тероризъм или финансова криза.

Колективният страх може да намалите, като започнете да отбягвате новинарските емисии. Ако все пак държите да останете информирани, избирайте обективни източници на информация или се информирайте от интернет. Замествайте притеснителните мисли всеки път, когато нахлуят в съзнанието ви, с положителни.

Стрес

Ще ви разкрием няколко техники, с които да се освободите от страховете си и да ги превърнете в щастие и вдъхновение.

1. Като начало, може да използвате изключително лесната техника за Емоционално Освобождаване. Състои се в потупване с два пръста на определени места от тялото.

Ето и разположението им:

- Външния край на ръката, където е средата между малкия пръст и китката;

- От вътрешната страна на веждите, на костта на очната ябълка;

Отчаяние

- Външния ъгъл на окото;

- Под окото;

- Между носа и горната устна;

- Ключиците;

- На около 10 сантиметра под мишницата от страна на торса;

- В гънката между долната устна и брадичката;

2. Докато потупвате от 5 до 7 пъти на всяко място, повтаряйте си утвърждения свързани със страха ви. Например: “Въпреки че се страхувам, вътре в себе си аз съм спокоен и уверен“. Колкото по-специфични сте в утвържденията си относно страха ви, толкова по-бърз успех ще имате. Опитайте се да повтаряте само положителни и позитивни утвърждения, които да помогнат на подсъзнанието ви да се справи с негативното усещане от страха.

3. Свържете се с вътрешното си аз

Най-добрият начин да избягате от страха е като потърсите истинското си аз. То се крие най-често в успокояваща разходка сред природата, в игрите с домашните любимци и в прегръдката на любимите ни хора.

Позитивизъм

4. Задръжте мислите си в настоящия момент. Не прескачайте в бъдещето с тревожни помисли. като “Какво ще се случи, ако..“.

5. Напишете страховете си

Напишете и причините за тях. Този лист хартия ще ви помогне да осъзнаете, че повечето ви страхове са безпричинни и вие лесно можете да се освободите от тях. Отговорете си също на въпроса “Какво е най-лошото, което може да се случи? “. Често този въпрос намалява мащаба на тревожност и страх.

Пробвайте автоматичното писане. Просто пишете всичко, което е в главата ви, докато не остане нищо за писане. Може да се почувствате по-добре, ако след това накъсате и изхвърлите написаното.

6. Оставете се на чувството да ви завладее, така ще установите, че страхът не може да ви нарани.

7. Медитирайте

8. Слушайте музика, която ще ви изкара от състояние на паника и ще ви успокои.

9. Намерете своя начин да се вдъхновявате и да черпите мъдрост.

10. Победете страха, като се сетите за всички неща за които сте благодарни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 8
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валя
Валя
03.07.2013 11:17
Само бих добавила, че може би, е по- добре да не късате листа, на който сте написали мислите си, а го запазете. След време или ако го намерите случайно ще ви помогне да се засмеете над себе си и да си кажете "Как това ме е впечатлявало това?"
3
0