Откриха Атлантида край бреговете на Бразилия

Атлантида

Когато преди 2 000 години Платон е описал в диалозите си „Тимей“ и „Критий“ тайнствения континент Атлантида и могъщата цивилизация на атлантидите, едва ли е предполагал колко работа ще отвори на всички учени след него. Елементарна справка в архивите показва, че до ден-днешен съществуват над 200 000 листа сериозна научна литература по въпроса за изчезналия континент.

Необичайно откритие на дъното на Атлантическия океан край бреговете на Бразилия може би най-накрая ще сложи точка на въпроса съществувала ли е Атлантида и ако такава държава наистина е съществувала, къде се е намирало и какво точно се е случило с нея и нейната високо развита цивилизация.

Съвсем рутинно изследване на проби от океанското дъно на 1500 км югоизточно от бреговете на Бразилия хвърлят в смут учените от Геоложката служба на Бразилия.

Атлантиди

Причина за това е, че взетите проби от дъното се оказали от гранит. Първоначално учените решили, че става въпрос за грешка, защото гранита и типичен континентален материал и не се среща на морското дъно.

С помощта на японските си колеги и техния батискаф „Синкай – 6500“ са взети нови проби от океанската дъно, които не просто потвърдили наличието на гранитен масив на почти един километър дълбочина, но и открили и големи наноси от кварцов пясък, който също не би могъл да се образува на морското дъно.

Според директора на отдела за минерали в Бразилската геоложка служба Роберто Вентура, съвместните усилия на японските и бразилските учени са довели до откриването на „бразилската атлантида“.

Морско дъно

Геолозите предполагат, че въпросното място наистина е било континент или част от древен континент, който е съществувал самостоятелно след окончателното разделяне на Африка и Южна Америка преди 100 млн години.

Откритието на частите от древния континент отново разпалва страстите в научната общественост и повдига въпроса за съществуването на Атлантида, въпреки че в района, където са открити гранитните скали не са открити никакви следи или останки от цивилизация.

Освен чисто научно, откритието има и силно геополитическо значение. Бразилските автори на откритието смятат, че ако изследванията им категорично докажат, че тази част от океанското дъно, известна още като „Възвишението Рио Гранде“ имат континентална структура и характер, то правителството на Бразилия има право да заяви правата си над него.

Рейтинг

3.9
Общо 25 гласували
5 9
4 8
3 4
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Monny Monsterr
Monny Monsterr
25.01.2014 20:33
Хубава статия, но мисля, че за съществуването на Атлантида може би трябват повече доказателства. Защото е напълно възможно много океански площи да са били част от сушата преди време. Пък и по-голямата част от моретата и океаните е неизследвана така че, всичко е възможно.
10
0