Възможно ли е и как да повишим IQ-то си

IQ тест

IQ в превод на български означава коефициент на интелигентност. В интернет пространството има достатъчно много тестове, които ни увещават, че този е тестът, който ще ни каже най-точните резултати и за когото трябва да платим скромната сума от между 2.40 и 6 лв. Но въпросът е какво да направим, ако все пак се подложим на някакъв тест и резултатите не ни задоволят.

За добри резултати се приемат числата между 70 и 130. По-скоро това е най-срещаният диапазон. За хората с коефициент под 70 обикновено се смята, че имат някакви проблеми – умствено изоставане или нещо друго. Ако имате коефициент над 130 – това означава, че сте умствено надарени повече от средното ниво.

Възможно ли е да повишим коефициента си на интелигентност и как да го направим?

Телевизия

Първо учените се разделят на две по този въпрос – според едни коефициентът не може да бъде завишен, според други - през целия си живот човек се променя и съответно може да подобри и своето IQ и то чрез хранителен режим.

Онези, които подкрепят тази теория, препоръчват да не употребяваме рафинирана захар, да не пушим и да избягваме алкохол, ако желаем да повишим резултатите си на тестовете за интелигентност.

Друго, което може да спомогне за подобряване на умствения ни коефициент, е по-малкото стоене пред телевизора – най-добре да сведем до минимум неговото облъчване. Разбира се, стоенето пред телевизора трябва да бъде заменено с четене и то на книга, а не на списание или вестник. Четенето може значително да повиши нашето IQ, като за всеки е по-добре това да се случва системно, а не инцидентно.

IQ

Ако предпочитате, можете да слушате и музика. Според различни проучвания слушането на класическа музика и най-вече на произведенията на Моцарт могат да повишат нашият коефициент на интелигентност. Имайте предвид, че продължилите изследвания по въпроса показват, че повишението трае само около десетина минути.

Ако правите ежедневни физически упражнения, това също ще повиши коефициентът на интелигентност, защото системната физическа активност ни прави по-продуктивни, имаме по-голяма концентрация.

Освен това се препоръчва да си лягаме по-навреме, за да ставаме също в по-разумен час – това е още един вариант да повишим коефициента си на интелигентност. Малкото сън се отразява пагубно на мисленето, така че почивайте си повече.

Хубаво е също да намирате време да размишлявате за различни неща. Просто се отпускате и започвате да мислите, като се стараете да не отвличате вниманието си по други неща.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 9 гласували
5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Иван Г. Ташев
Иван Г. Ташев
27.03.2018 15:16
Имам един въпрос-Как се пише статия в съновник.бг и как се слага снимка?!
0
0