Бионика - от природата към технологиите

Бионика

Биониката е наука, която прилага методи и системи, открити в природата, в изучаването и проектирането на инженерни системи и модерни технологии.

Думата е кратката форма на биомеханика. Произлиза от гръцката дума "биос" – озн. живот и думата механика.

Родоначалник на биониката е Леонардо да Винчи. Неговите чертежи и схеми на летателните апарати са били въз основа на структурата на крило на птица. И ден днешен, в съвремието ни, от рисунки на Леонардо да Винчи многократно се извършват симулации.

Постиженията на биониката са много. Тук ще разгледаме малка част от тях.

Природни сили

Бионика в архитектурата. Проектът "Едем или Рай". Осмото чудо на света.

Проект „Рай” представлява превръщане на изоставена каолинова кариера във високотехнологичен демонстрационен център на биологичното разнообразие. Обектът е проектиран и построен между 1995 и 2000 г. За този период той се е превърнал в първокласен център за изследване на биологичното разнообразие, привлякъл е субсидии над 2 милиарда евро и е създал 1600 работни места. Днес, той е един от най-популярните атракциони във Великобритания.

Проектът е с цел да се създаде жизнена среда, която да насърчи хората да разберат света, в който живеят и да ги вдъхнови за творчество и активност. Повече от един милион души посещават ежегодно този "театър на живите растения и хората", след откриването му през 2001 година.

Без гравитация

Природа

Виктор Гребенников побеждава физичните закони чрез биониката. Той става невидим, „крадейки“ технологии от природата. Прототипа е заимстван от вид бръмбари. Той позволява на човек да лети със скорост 90 км/ч, невидим, защитен от околната среда. Направен е така, че дори и да падне, да не може да пострада.

Всичко това звучи като част от научно-фантастичен филм, но е реално изобретение на Виктор Гребенников. След смъртта му през 2001 г. обаче, първият прототип на антигравитатора мистериозно изчезва.

От биониката са вдъхновени множество композиции и инсталации. Като композицията "Дърво на надеждата" например. То прилича на плачеща върба, чиито клони са каскадни към земята. "Дървото" се състои от повече от 670 листа хартия, последвани от слой от прозрачна хартия, разсейване светлина под купола.

Биониката не спира дотук. Тя е в помощ и на строителството. Наскоро екип от Френския национален център за научни изследвания разработи технология за прозорци, които се почистват сами. Това става по подобие на крилете на пеперудите, които отблъскват водата и нечистотиите. Миниатюрни набраздявания по крилете на насекомите не позволяват на водните капки да се разливат.

Бионични хора

В медицината и роботиката биониката има най-много заслуги.

Всичко започва като лична трагедия. Изследователят и инженер Хю Хър е инвалид, загубил своите крака. Той създава протези, които изпробва сам върху себе си. Резултатът е уникално добър. Принципно, проблемът на учените до момента не се коренят толкова в моторно-двигателната част на протезата, а в контактната област между нея и човешката тъкан. Тази гранична линия или по-точно, обединяването на биологията и електрониката в едно, е известна под името бионика.

Усилията на учените обаче не свършват с разработката на механични крайници. Изключителни успехи се наблюдават при слуховите бионик импланти, както и наскоро създадени прототип на бионично око. Лекарски екип дори е успял да възстанови прекъснат гръбначен стълб, единствено с помощта на бионика.

Ако биониката продължи да се развива със същите стремглави темпове, то човечеството го чака нелошо бъдеще. Даже напротив, тази наука може да улесни в пъти живота ни, дори може да го удължи. Но – всичко с времето си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати