Откриха древна пирамида на дъното на библейско езеро

Пирамида в Галилейско море

Тайнствена древна пирамида е открита на дъното на най-голямото сладководно езеро на територията на Израел. Галилейското езеро, известно още като галилейско море или Ям Кинерет, лежи на древен кръстопът.

Древния път Via Maris от библейски времена е свързвал Египет със северните империи. Запленени от красотата на природния феномен древните гърци и римляни са строили процъфтяващи градове по бреговете му. Останки от древните градове Khirbet Beteih, Тиберия и Гадара доказват важността на сладководното езеро за живота и поминъка на древните обитатели.

При рутинно изследване на дъното на югозападната част на сладководното езеро през 2003 г., сонарите разкриват на учените необичайно струпване на камъни на дъното на древното езеро. Изпратените екипи от водолази откриват, че и дума не може да става за естествен природен феномен.

Природни феномени

Пред очите на смаяните изследователи се разкрива гигантска каменна структура, която несъмнено е дело на човешка ръка. Огромни неотсечени базалтови парчета са струпани едно върху друго в пирамидална структура. По първоначални преценки, теглото на гигантската каменна структура е около 60 000 тона.

Конусовидния паметник е съставен от множество базалтови късове с дължина почти 1 метър. Общата височина на древния паметник е 10 метра, а диаметърът му е внушителните 70 метра.

Археолозите все още не са напълно сигурни каква точно е била целта и причината за построяването на този паметник от древните жители на тези земи. Според някои експерти, има основание да се предполага, че структурата може да представлява древна гробница.

Байкал

Специалиста по древна археология от Израелското управление на антиките д-р Ицках Паз смята, че възрастта на намереното мегалитно съоръжение е приблизително на около 4000 години.

Основание за това датиране дава откриването подобни структура в Khirbet Beteih, който се намира само на 30 километра от подводното струпване.

Древните строители са издигнали паметника на същата, но постепенно, с повишаването на водите на Галилейско море, базалтовата структура е била потопена под вода и изгубена за света до откриването и преди 10 години.

Древни сведения сочат, че през третото хилядолетие преди Христа на брега на Ям Кинерет е бил разположен добре укрепени древен град. Археолозите предполагат, че намерения базалтов монумент е бил част от този древен град или е бил изграден от жителите му.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 17 гласували
5 7
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Виктор
Виктор
31.05.2013 10:56
Страно и е яко аз харесвам пирамидите.
3
0