Как да изберем име на детето

Как да изберем име на детето

Избирането на име на детето е съдбовен за него акт, тъй като то трябва да съответства на неговата душевност. В противен случай се нарушава хармонията, което пък води до несполуки в живота.

Старата българска традиция повелява децата да бъдат кръщавани на своите дядовци и баби, на светии от църковния календар или на кръстника си. “Подновяването” на името се счита като продължаване на рода през времето.

Смята се, че е редно най - напред да се подновят имената на родителите на мъжа, а след това на жената. Въпреки, че някои учени казват, че има психоенергийно отслабване между двама с еднакви имена. Заедно с името се предава характера и кармата на предишния носител на това име.

Ако две деца се кръщават на един дядо например, трябва имената им да започват с различни букви – като Димитър и Митко. Ако детето се кръщава на починал родственик, то трябва да е минала една година от смъртта му.

Според традицията не е добре да се подновяват имената на родителите, въпреки че напоследък това е много модерна тенденция.

Кръщаването на детето с име на светец е израз на почит към неговата святост. Този светец може да бъде модел на подражание, но в повечето случай се разчита на неговата чудодейна сила и помощ. Ето защо най - предпочитани са светците чудотворци - Георги, Димитър, Иван, Михаил.

По - рядко се кръщава с имена като Исус, тъй като това име се смята за свещено и недостъпно. В съвремието на светец се кръщава дете, когато име страх за живота му, или да го предпазят от болест.

Ако детето се роди на някой голям празник, то обикновено се кръщава на този светия, защото се счита, че то е дошло на този свят с името си. Не кръщаването на този светия се приема като разминаване между зададената същност и развитието му.

Детето може много да страда, да боледува. Несъобразяването с това може да доведе до опасност за майката. Ако много се налага да бъде уважен някой родственик, то светията трябва да бъде умилостивен, като всяка година му се прави курбан или му се пали свещ.

Българинът смята, че името определя не само психическите качества на детето, но и неговите физически качества. Ето защо понякога избира име на известни красиви хора, като желанието му е да ”прероди” този обичан човек и името му дава една вълшебна възможност за това.

Изборът на подходящо име за новороденото му позволява да бъде в хармония със себе си и да намери своя правилен път в живота.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Петя
Петя
27.06.2015 20:24
Според Вас името Мария красиво ли е? Защото мисля да кръстя дъщеря си така.
0
0
mrankilitka
mrankilitka
23.08.2013 21:13
Преди всичко детето трябва да има красиво име,което има смисъл и е българско.Единствено и само в българската именна традиция,се именува кръстно,т.е внук на дядото и т.н.Тази традиция е особено силна по време на турското робство,като особена устойчивост на православната ни религия.Намирам,че традициите идентифицират народите,което ги прави уникални и различни.Все пак всичко е въпрос на личен избор,но би било прекрасно ,ако се прави умно и уместно!
6
0
Не е маловажно
Не е маловажно
01.07.2013 20:48
Ние пък дадохме на детето си име на цвете, хем си има имен ден, хем се свързва с нещо красиво и чисто, хем е свързано с Иисус...

И не са бабини деветини да се кръсти на името на светец - свързва се с чистото и святото...
0
1
Виктория
Виктория
12.03.2012 17:59
Това за мен са бабини дветини, че когато бебето се роди на някой празник трябва да се кръсти на самия светец.

Например, моето име е свързано с начина, по който е преминало раждането ми - с много усилия, много продължително, майка ми е изпаднала в клинична смърт по време на раждането, но накрая всичко е завършило благополучно и с победа, и оттам - Виктория.За мен, името ми дава сила - то е моят талисман, и говори много за мен и за характера ми, затова не намирам и смисъл да се дават глупави и изцяло изпразнени от смисъл имена, които с нищо не биха помогнали да детето, а точно обратното.
1
0
Ели
Ели
12.04.2011 07:42
Сергей е много прав, изкривена култура, аморално поведение и липса на ценности. Това днес е българина.
0
0
Сергей
Сергей
31.10.2010 08:35
В древните български имена има много скрит смисъл - всяко име значи нещо. Примерите са наистина много. Съвременните родители, в стремежа си да оригиналничат понякога стигат до абсурди. Това е защото културата ни запада - чалга, турски сериали, порнография и пр. Това е - народ без минало, няма бъдеще.
3
0