Духове и привидения - документирани случаи

Призрачна къща

Духовете са познати в митологията на всяка древна култура – от египтяните, до китайците и европейците през Средновековието. Дали наистина съществуват духове? И ако е така, какво са те?

Какво е призрак?

Призраците могат да бъдат различни, зависи кого попитате. Въпреки че 32% от населението вярва в духове според проучване, има разминаване в мненията относно това, което представляват призраците. Парапсихолози смятат, че по-подходящ е термина привидение, защото е по-точен. Привиденията са смятани за нематериални, но могат да изглеждат истински и плътни.

Духът на починал човек може да се появи на места, където е бил приживе, като дома му или офиса, В такъв случай се смята, че призракът прилича на починалия по външен вид, държание или глас.

Друга популярна употреба се свързва с ангели и демони, както и като синоним за нематериалния дух на човека.

Духове

Духовете са представени като полу-прозрачни, със неясна форма, бегло приличащи на хората, на които принадлежат. Мотивите им са помощ, отмъщение или предателство. Смята се, че са безплътни. Често са виждани да се реят. Това, разбира се, са само някои от навиците на духовете.

Митовете за духове са познати във всички древни култури – от египетската и китайската, да европейската през средните векове. Духовете са смятани за душата на тялото, което са обитавали.

Парапсихолозите (изследователи на паранормални явления) изследват призраците като част от средата, където живеят.

Скептиците дават няколко различни обяснения за така наречените призраци, които хората виждат. Например, учените Лорд (Lord) и Ричард Уайзмън обясняват, че звуковите вълни с честота под 20 херца обикновено не могат да бъдат чути, но могат да причинят усещането за чуждо присъствие или нервност и страх. Отравяне с въглероден моноксид също се посочва като причина за появата „къщи на духовете” още от 1921, защото може да предизвика халюцинации, гадене и чувство на страх.

Има и диагноза, парейдолия, която обозначава състояние, в което виждаме човешки лица или тела в произволни предмети или форми. Това е нещо като да виждаш каквото се надяваш да видиш. Но да оставим скептиците на страна, необикновените видения и истории за призраци идват от всички краища на света.

Дали духовете наистина съществуват?

Новият Завет признава съществуването на демони, истински духове, които изкушават, лъжат, заблуждават и практически нараняват хората.

Тук са някои от най-популярните истории за духове на най-зловещите места по света:

Лицето на Марта Рендел, единствената жена екзекутирана във Фремантъл, се появява често на прозореца на църквата. Илюзията за лицето се получава от гънки на стъклото, които отразяват светлината по особен начин, но е притеснителна приликата му с Марта.

В Китай, по пътя Туен Мун в Хонг Конг очевидно има скок на смъртните случаи, защото „призраци изскачат по средата на пътя”. Шофьорите се опитват да избегнат привиденията като отклоняват колата от пътя и катастрофират. Стотици хора твърдят, че тази магистрала е обсебена от духове и много казват, че напълно са загубили контрол над автомобилите си.

В Англия можем да намерим случай с доказателства, които не бива да бъдат пренебрегвани. Главното криминално съдилище на Лондон, Old Bailey, има неканен гост по време на важни дела. Съдии, заседатели и полицаи свидетелстват, че са виждали странното привидение.

Дори връх Еверест има своя местен дух, вероятно духът на катерача Андрю Ървин, който се опитал да изкачи върха през 1924 заедно с Джордж Малъри, но изчезнал по време на изкачването. През 1975 двама катерачи твърдят, че са били в една снежна дупка заедно с него, а и други катерачи са виждали призрак по пътя си към най-високото място на земята.

Привидения

Ирландия си има храма Михаел, малка църква и дворец разположени на реката, съвсем близо до Youghal, Co Cork. Мястото не е обитаемо и гледа към реката Блекуотър. Посетители и местни хора от региона твърдят, че са чували викове и пищене, движещи се светлини над църквата, внезапно чупещи се греди и ковчези, които се отварят и затварят по собствено усмотрение.

В Япония, гробницата на Масакадо близо до Токио се смята за обитаван от духа на Масакадо. През 20-те години на 20-ти век там е построена сградата на Министерството на финансите. През 1926 министърът на финансите и десетима други служители умират от болест. Гробницата е била възстановена. След Втората световна война, обаче, правят нов опит да строят отгоре й. Водачът на булдозера умира.

Най-обсебената от духове сграда в Шотландия е приютът Mary King в Единбург. Построен е през 17-ти век и е подслонил стотици хора по време на чумата през 1645 , когато са били под карантина. Гласове, кучета и дама в черно са често срещани там.

Доста истории се появяват и в САЩ. Особен интерес предизвиква тази на санаториума Waverly Hills в Луисвил, Кентъки. Санаториума се грижел за туберколозно пациенти и се смята за място пълно с духове. Предадено е за повече от 60 000 непотвърдени смътни случая. Собствениците, строителите, персонала и изследователи на паранормални явления твърдят, че през нощта могат да се видят неестествени светлини и форми. Коридорите и стаите са пълни с привидения.

Паранормалните феномени са реалност, защото материалният свят далеч не е всичко.

Рейтинг

3.8
Общо 36 гласували
5 15
4 8
3 6
2 3
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (26)

DROGIRANI STE
DROGIRANI STE
22.04.2015 06:13
Namalete narkoticite ;)
3
5
interesno :)
interesno :)
22.04.2015 06:11
Ey horaa, namalete trewata che ne vii wliae mnogo dobre :) demoni,poltargaisti, prizracii ne sushtestwuwat :) no duhowete ot pochnali blizki moje da se kaje che ima takowa neshto, az samiqt sum izpitwal stranni chuwstwa i strah i na men mi se murdaha perdeta, telewizora sam se wkluchwashe i izkluchwashe :) nishto ne moje da ti naprawi edin DUH :))
3
1
илиян димитров
илиян димитров
06.12.2014 02:37
вие сте болни елате да ви излекувам
5
4
misa
misa
24.10.2014 15:57
И аз вярвам с една моя приятелка уж на шега да викаме починали те си дядовци .Аз бях първа аз казах :Дядо ако си тук дай видим знак!Пояснявам бяхме седнали една срещу и се бяхме хванали .И моята приятелка по едно време изтръпна .Аз я питах какво има и тя каза да се обърна.И аз изтръпнах защото видях как на едно дърво се изписа усмихнато лице ето такова :) . Изплашихме се и по бягнахме.
5
0
Теди
Теди
21.09.2014 10:32
Миналия месец прабаба ми почин. Пет-шес дни след смъртта и .. беше към 1-2 часа вечерта. Мама излез на двора. Аз отидох при нея. Започнах ме да си говорим. Загледох си, на покрива имоше нещо бяло .. като сияние. Загледах се, беше .. козел, а рогата му бяха извити надолу. Гледаше надясно. Нямах кръв никъде. Изтръпнах.
7
1
Sweet.Swag
Sweet.Swag
29.03.2015 23:12
чувала съм че козата е символ на духа това е била пра бабати :)
2
0
духове
духове
23.07.2014 10:27
И аз вярвам защото чувам странни неща през ноща много ме е страх помогнете ми
4
1
alexander stefanov
alexander stefanov
26.03.2015 23:00
Kak da prizovem hristos
2
1
божко
божко
28.02.2015 16:46
Призови ИСУС ХРИСТОС божият син. Този който има власт над видимото и невидимото,потърси го и не слушай гледачки и врачки!Защото никой и нищо после няма да ти помогне,и страхът ти ще бъде реалност.Казвам го на всички "любознателни" иследователи от опит.
1
2
Бети
Бети
12.03.2014 19:26
Може някои хора да не са виждали духове но аз и моята приятелка сме. Един ден когато с нея ходехме до конюшната ни казаха че на 4 километ от конната база имало гробище и ние се интересувахме от това. Ние отидохме на гробището някъде към 8часа сутринта и беше тъмно но ни беше интересно какво има вътре. Само като отворихме портата видяхме някави сенки да се мрдат и чухме гласове поразходихме се и като приближихме един гроб някои ни бутна до гроба и ние много се изплашихме но продължихме на пред и когато стигнахме до едно дърво видяхме човек който не се виждаше много добре но се виждаше и се затичахме към портата и видяхме две момиченца по нощница които изчезнаха изведнъж започнапхме да тичаме по бързо докато най на края излязохме и повече не се върнахме.
5
2
Маринела
Маринела
02.03.2014 14:59
Аз вярвам в духове защото може и да не съм виждала но съм чувала странни неща в къщи когато съм била сама.Това се случи преди няколко години тогава бях малка на 9-10 годишна възраст,в една сутрин в 06.00ч.прес беше време за училище бащами утиде да закара майками на автогарата тогава устанах самичка реших да си полежа ощема малко в леглото и тогава чух стъпки на човек който се приближава до леглото фана ме страх,това нещо обикаляше из стаята докато бях в леглото,то се приближи до леглото съвсембавно но се чуваше доста силно тъй като пода удома е от дъски и някой като стъпи и почва да скърцат и това нещо след това се върна в обратна посока стигна до хола застоя се на едно място и след това пак и пакобикаляше така ту се спираше в коридора но незнамтогава ме хвана доста страх и когато реших да стана и да видя какво става там когато светнах лампата този шум за мик изчезна.
8
4