Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Филипински католици се разпъват на кръст за Разпети петък

Филипински католици се разпъват на кръст за Разпети петък

MarianeMariane
Джедай
329112127
Разпети петък, Филипините
Снимка: AFP
Разпъване на кръст, Филипините

Всяка година десетки хиляди туристи посещават Филипините, за да се присъединят към честванията на Великденските празници.

Вярващи и туристи от цял свят се стичат към малките градове Сан Фернандо и Сан Хуан в провинцията Помпаня, за да станат свидетели на зловещ ритуал, който местните католици изпълняват всяка година на Разпети петък.

Повече от 80 процента от наброяващото 94 милиона населението на Филипините са ревностни католици. Въпреки неодобрението на представителите на католическата църква, всяка година местните жители отбелязват кулминацията на великденските празници със самобичуване и... разпъване на кръст.

Пред екзалтираните погледи на хората от тълпата стотици местни християни се самобичуват до кръв. В края на честванията неколцина от най-ревностните католици биват разпънати върху дървени кръстове, подобно на сина божи.

С помощта на 7.5-сантиметрови пирони, които се забиват през дланите им, покайващите се приковаватт върху предварително подготвените разпятия /виж галерията/.

По този начин те се покайват за своите грехове и се надяват да получат прошка за прегрешенията си. Вярващите са убедени, че пресъздавайки страданията на спасителя Исус, те се приближават до него и могат да измолят благословия за себе си и за своето семейство.

Някои от хората, които взимат участие в тази церемония, го извършват в знак на благодарност към Бог, защото член не семейството им се е изцерил или се радват на рожба.

Филипинската католическа църква категорично се разграничава от честванията на местните католици. Според представители на висшия клир, подобни действия изопачават посланието на Великден.

Според духовниците по праведно и богоугодно би било местните да посетят бденията, които църквата организира, вместо да се подлагат на болезнени езически ритуали.

Въпреки неодобрението на църквата, която определя обичая като зрелищен спектакъл, самобичуването и доброволното разпъване на кръста се радват на широка подкрепа от страна на местните римокатолици.

Както споделя един от участниците Ромел Давид: “Това е най-болезнената церемония, в който съм участвал, но го правя в името на Бог и изкупвам по този начин прегрешенията си".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати