Митовете, легендите и истините за вампирите

Митовете, легендите и истините за вампирите

От древността се говори за духове и същества, подобни на вампири. Легенди за вампири могат да се намерят в различни епохи и култури, кето ги е превърнало в едни от най - интересните истории въобще.

Вампирите и вампирските легенди играят важна роля в много култури по света. Тези кръвопийци са най-често срещани при културите на Източна Европа, въпреки че можем да намерим подобни създания в някои азиатски и древни култури.

Първата стъпка към разбирането на вампирите е да се запознаем с някои от биологичните причини за подобни вярвания. Едно от най-възможните обяснения за митовете за вампири е болест, наречена порфирия, често срещана в Трансилвания. Порфирията е болест на кръвта, при която се загубва жизнено важна функция на кръвните клетки. Резултатът от това е бързо повреждане на тъканите, което придава на болния изключителна бледност и уголемяване на зъбите в следствие от вреждания на венците. Симптомите на порфирия се утежняват от излагане на слънце, което кара жертвите да го избягват на всяка цена. Смята се също, че някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които водят до лудост. Това заболяване обяснява и пиенето на кръв, тъй като тази хора пиели животинска кръв като лек срeщу анемията, характерна за порфирията. Друго обяснение за легендата може да бъде болестта бяс, тъй като тя води до свръхчувствителност, необичайни часове за сън и увеличена сексуалност. Бясът се свързва и с желание да хапеш други хора и излизане на кървава пяна по устата. Тези две болести могат да обяснат източниците на легендите и защо те са толкова разпространени.

Ахраку са кръвопиещи демони, за които научаваме от писмени източници от времето на Шумерите. Древните китайци пишат за „подскачащи трупове”, които изсмукват живота на жертвите си (или Чи). Дори и древните египтяни имали история за богината Сахмет, която била кръвопийца. От най-ранни времена вампирите са доминирали фолклора на различни култури.

Митовете, легендите и истините за вампирите

Най-известната версия на мита за вампирите е тази на славянската и румънската култури, които поради географската си близост почти съвпадат. И двете представят няколко причини за човек да стане вампир като неестесвена смърт, рожденни дефекти или зачеване на особени дни. От румънските легенди идва вярването, че ухапването от вампир значи, че самият ухапан ще се превърне в кръвопиец след смъртта си. И славянските и румънските митове поддържат вярването, че с пристигането на вампир ще има смърт сред добитъка и семейството на вампира. За да убиеш вампир, според тези митове, трябва да го прободеш с кол в сърцето, да го обезглавиш или ако трябва да го нарежеш на парчета. Славянските и румънски митове са в основата на повечето истории и виждания за вампирите.

Легендите за вампири имат голяма роля във фолклора на много региони по света още от времето на древните Шумери и ще продължат да присъстват в културата ни чрез медии като филми, книги и видео игри.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 15
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
вампирот џо
вампирот џо
03.07.2014 18:06
ке ви се одмаздам ....................
4
0
јелена
јелена
03.07.2014 18:03
имали вампир на име скѕби ду
3
1
кети
кети
03.07.2014 18:02
многуса убави легендите за вампирите
3
1
maria
maria
03.07.2014 18:00
убаво хххххх
3
1
ники
ники
06.03.2014 20:23
кво е тава ве
2
1
ааа
ааа
30.06.2013 11:13
До СС1...от къде знаеш,че зъбите са им остри...това,че ти не знаеш не означава,че никой не знае..
2
3
blood1999
blood1999
08.03.2016 21:15
бхт неграмотниците
1
1
Елена
Елена
09.02.2015 12:50
Абе идйот такъв как инаце ще пийат кръв. Много си тъп
0
3
SCH
SCH
07.04.2013 18:14
Порфирията е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин. Симптомите на болестта се проявяват като фотодермоза, хемолитични кризи, стомашно-чревни и нервно-психични разстройства. Тя представлява автозомно доминантно заболяване, което е свързано с дефицит на порфобилиноген деаминаза. По този начин не се синтезира нормално хемоглобин и в организма се натрупват порфобилиноген и делта-аминолевулинова киселина. Острата порфиринова криза обикновено започва с тахикардия, покачване на артериалното налягане, коликообразни болки в стомаха, жлъчния мехур, бъбреците. Развива се и предимно от проксимален тип моторна полиневропатия.
3
2
ОМФГ!!!
ОМФГ!!!
07.04.2013 16:13
аз съм вампира тошко от созопол кат одара две ракий да не си ми пред очите
1
1
Vampire forever
Vampire forever
17.01.2015 01:41
:D ела ме охапи да стана и аз вампир :P :D
1
0