sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зомби мания

Зомби мания

Зомби мания

Големият интерес към зомбитата днес започна с телевизионния сериал „Живите мъртви”, последван от множество други филми, игри и др.

Зомби манията повдига множество теми, включително въпроси относно задгробния живот и връзката на душата с тялото. За разлика от лица, възкръснали от мъртвите, зомбитата са тела, които не са се трансформирали и бродят без съзнание. Те са просто ходещи мъртъвци.

Зомбита

Каква е разликата между това да убиеш зомби и убийството на човек. Ако зомбитата имаха съзнание, какъв би бил смисълът на видео игрите, където хипнотизирани младежи и възрастни отиват в града на зомбитата, за да застрелят тези ходещи мъртви, ядящи хора машини.

За да разберем същността на идеята за зомбитата, е най-добре да се спрем на първият епизод на „Живите мъртви”. В него мъртвата жена на мъж се връща като зомби. Тя показва признаци на възможна памет, тъй като се връща в къщата си и гледа през ключалката. Съпругът иска да убие зомби формата на мъртвата си съпруга, но не може да се насили да дръпне спусъка на пистолета си.

Зомби

Това ни кара да се замислим, ние бихме ли дръпнали спусъка във видео играта или дори в реалността, ако наистина имаше зомбита. Бихме ли дръпнали спусъка, ако не говорехме за зомбита, а за хора, чиито мозък е умрял, или ако тези хора са изпаднали в състояние на повреда, материална функция.

Ако хората нямаха душа или състояние на съзнателност, които са нещо повече от функции на материята, а само ядяха и консумираха масите във все още не мъртво състояние, трябва ли да бъдат застреляни. В човека има нещо свещено, извън рамките на обикновените настроения и емоционални асоциации. А убиването на зомбита е способно да повлияе неблагоприятно на съзнанието на хората. Те засягат нашето съзнание и това на другите хора.

Жена зомби

Измислена или не, зомби манията показва, че всички ние сме жадни за нещо повече от един изстрел в живота, че търсим отговори относно възкресението на тялото и такива, относно връзката на душата с органите. НО когато благородните измислици или доктриналните истини като тези са изхвърлен през борда или копнежа за тях е потиснат, не може да се говори за рационални и етични съображения, които да се противопоставят срещу зомбитата, освен убиването им.

Като изключим представата, създадена от Холивуд за зомбитата, във фолклора те са представени по съвсем различен начин. Зомбито, от една страна е дух, дал живот на мъртвец, посредством вуду. По същият начин се нарича и самото съживено с магия мъртво тяло, лишено от собствена воля и използвано за целите на магьосника, отново с вуду магия. Зомби може да се създаде и от жив човек, който просто е хипнотизиран с билки или магии.

Е, ако видим зомби, може би ще се замислим дали да го убием. Ако имаме време...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
росица
росица
25.01.2015 16:05
това са пьлни глупости не вярвайтеееееееееее
2
2
Рок и Метъл, мили мои!
Рок и Метъл, мили мои!
01.05.2014 19:49
Един горд почитател на тази поредица!
Всеки един от четирите епизода е просто невероятен!
Аз самата изключително много страхове си навлякох с този сериал, но това пробуди една мъртва дотогава моя част- въображението.
АЗ бих убила зомби, сънувала съм го, искала съм го (да, винаги съм искала светът да бъде атакуван от една последна пандемия- зомби пандемията.) и съм си казвала всеки Божи де: "Дано тази промяна настъпи, дано това се случи, дано светът се изчисти!" И, да, признавам, това е като излязло от мислите на побъркан злодей, но след като аз съм достатъчно атлетична и пъргава (и хладнокръвна) да се справя с това (дай, Боже), не бих могла да не го заявя. Обичам този сериал и неговата измислена реалност.
6
0