Ритуалните магарешки погребения в Израел

Ритуални погребения

Археолозите са открили скелет на младо магаре от средната бронзова епоха в Тел Харор, западен Негев, Израел.

Магарето е ритуално депозирано в кръгова инсталация в рамките на свещеното място на града, в близост до сирийския тип храм. Поради относително сухите метеорологични условия, уникалният старинен ритуал с погребение на магаре е добре запазен. Погребано е с мундщука и дисагите на гърба си.

Символична роля на копитните животни

Йерусалим

Това е единствения известен пример за погребение на магаре в ритуалния контекст. То хвърля важна светлина върху функционалната и символична роля на копитните животни в древния Близък Изток.

Друг скелет, частично разрушен, с липсващ череп, принадлежащ на по-старо магаре, е намерен директно върху западната част на младото магаре. Отличителен слой червеникаво-кафява глина обкръжава двата трупа, а около тях има слой пепел, съдържащ допълнителни костите на убити овце и кози.

Укрепен град

Тел Харор е едно от най-големите (около 40 декара) селища от бронзовата епоха в южната част на Израел. Намира се на около 20 км на изток от Средиземно море. Разкопките на обекта са разкрили значителни останки от Средната бронзова епоха (1700/1650-1550 г. пр.н.е.). Бил е укрепен град, с масивни крепостни бастиони и дълбок ров.

Останки

Свещеното място се намира в югозападната част на града, който калибрира три слоеве. Включва останки от сирийски храм, склад или магазин в храма, просторен двор с олтари и множество култови хранилища, и спомагателни структури.

Сред култовите характеристики на участъка през неговото съществуване, са останки от многобройни жертви, като цели скелети на млади кучета и птици, някои от които са поставяни с дарове, като глинени фигурки и миниатюрни съдове. Именно те сочат, че районът непрекъснато е функционирал като религиозен район.

Ритуалното погребение на копитните животни е интригуващ аспект от живота през третото и второто хилядолетие пр.н.е. за общества в Евразия и Северна Африка.

Магарешка привилегия

Съдейки от богатите текстови и иконографски записи, магарето е ясно културно-идеологически маркер, към който е прикрепена висока символична стойност. То отразява централната роля на магарето като товарно животно в общества, за които караваните изиграват основна икономическа роля.

И наистина, много текстови препратки и иконографски представителства отразяват високия социален статус на магарешки ездачи. Ездата на магарета е привилегия, която се ползва от кралски особи и други високопоставени личности.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари