Най-големите митологични злодеи

Злодеи

Във всяка митологична легенда винаги присъстват представители на доброто и злото. Обикновено те са превръщат в нарицателни за почитащия ги народ. Тук ще ви представим кратък списък с най-ужасните и жестоки митологични злодеи, познати ни от редица митове и легенди.

Медуза

Известна още като Калипсо, Медуза Горгона е изобразявана с отвратително лице и глава, от която растат змии вместо коса. В по-късен етап от гръцката митология тя понякога е описвана като красива жена. Всеки, който я погледне директно в очите, моментално се превръща в камък. Медуза е убита от Персей, който я обезглавил, като гледат отражението и в огледален щит.

Зло

Сет

Египетският бог на пустинята, бурята, тъмнината и хаоса. Сет е изобразяван като узурпатор, убил брат си Озирис и осквернил тялото му. Най-популярните истории в египетската митология са за битките между Сет и сина на Озирис – Хор.

Ариман

В зороастрийски митология, Ариман е зъл дух, който според една легенда е създал всяко зло, за да се противопостави на всичко добро, създаден от Ахура Мазда. Той намира израз в хората чрез алчност, похот и завист.

Ламашту

Най-страховитият женски демон в религията на Месопотамия. Този демон има женско тяло, лъвска глава, магарешки зъби и уши, дълги пръсти и нокти, и крака на граблива птица. Ламашту пренася заболявания и нещастия. Отвлича деца и ги убива, вреди на майките и бременни жени, пие кръвта на мъжете и дъвче плътта им. Носи глад и болест, унищожава реки, езера и зеленина.

Митологични злодеи

Грендел

Това е чудовище, което, заедно с майка си, живее близо до двореца на датския крал Хротгар. Той тероризирал хората, като излизал от бърлогата си през нощта и убивал жертвите си. Убит е от героя Беулф, който откъсва ръката на Грендел с нечовешка сила.

Цирцея

Дъщеря на бога на слънцето Хелиос и морската нимфа Персе. Цирцея притежавала знанието как да приготвя магически отвари и можела да превърне хората, които не харесва, в животни. В „Одисея "на Омир, тя превърнала повечето от мъжете в екипажа на Одисей в прасета.

Мара

В будистката традиция, Мара е изкусителката, която се опитва да съблазни Буда, докато той е медитация, чрез видения на красиви жени. Мара се възприема като олицетворение на различни страсти, които отклоняват хората от пътя на духовния живот.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Поля
Поля
22.03.2013 19:42
Ъъъ пардон!?! Калипсо НЕ Е Медуза! Няма нищо общо с нея и никога няма да има!! Не знам от къде е видяно че да се напише тук ама е пълна ГЛУПОСТ! а за Сет...той ме кефи...нищо че е гаден. За другите нямам инфо и не мога да кажа. Ламашту звучи страшна...
7
0
Иван
Иван
19.03.2013 19:32
Пак пълни глупости. Калипсо и Медуза Горгона са съвсем различни неща. Калипсо е нимфа - царица на Огигия, а Медуза е морското чудовище. Намерете си редактор и ако може с поне малко обща култура.
6
1
Нйдосшвкд
Нйдосшвкд
10.07.2014 12:24
Аз пък знам, че Калипсо е титанида, дъщеря на Атлас, която е хем владетел, хем затворник на Огигия, защото е застанала на страната на баща си срещу боговете.
7
1
Симеон
Симеон
19.03.2013 14:55
Въпреки че това което пише за Сет е вярно има важен,пропуснат факт.Истина е че Сет не бил любимия бог на Египтяните просто защото символизир Зло,но има нещо повече.Тази причина не е достатъчна понеже в Древен Египет е имало много секти на различни божества и всеки Египтянин имал различно мнение за кои техен Бог е добър или лош.

Сет е толкова мразен защото,освен всичко останало,символизира и Чужбина и Чуждентсите а Египтяните намират края си в рацете на точно такива-Чуждоземци (Римляните).И Древните за Обвинявали точно Сет за тяхното нещастие.
5
0