На Марс вероятно е имало живот

Марсоход

Анализ на взета от марсохода Кюриосити проба от повърхността на Марс показва, че в миналото може да е съществувал живот на червената планета.

Според учените от НАСА резултатите от пробата категорично доказват, че на съседа ни е имало благоприятни условия за развитие на микроорганизми и микроби.

Космонавти

Една от основните цели на проекта на НАСА, на стойност 2.5 милиарда долара, беше да се даде категоричен отговор на въпроса имало ли е среда, в която да е възможно развитието на живот на Марс.

Според Майкъл Майер, главен учен в Центъра на програмата за изследване на Марс анализите на пробите, взети от марсохода дават положителен отговор на този въпрос.

Пробата, взета от дъното на кратера Гейл в края на миналия месец, е съдържала следи от сяра, азот, водород, кислород, фосфор и въглерод – всички ключови елементи необходими за съществуването на живота.

живот на марс

Глинени и сулфатни минерали изграждат почти 20 процента от взетата проба. Глинените сулфати се получават когато вулканични минерали като оливин, който също беше открит в пробата, се срещне с вода.

В резултат на реакцията на дъното на водните басейни се отлагат сулфатни седименти. Същевременно водата, спомогнала за формирането на скалите и била със сравнително неутрално PH.

Според Пол Махафи, от Звездния център на НАСА: „Съдържанието на различни елементи само в една-единствена проба е впечатляващо. То предполага, че съществуването на химични съединения като сулфати и сулфиди, които може да се разглеждат като възможен източник на енергия за живите микро-организми.“

Учените предполагат, че в далечното минало кратера Гейл е бил дъно на неголяма соленоводно езеро. Въпреки, че астро-геолозите не могат да дадат точен отговор на въпроса преди колко време марсианското езеро е съществувало и кога точно е изчезнало, експертите са сигурни, че то е осигурявало благоприятна среда за живот на микроорганизми.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вуте
Вуте
09.05.2013 09:14
Марс!Оно тука, на Земята вече живот нема, они на Марс ойдеха.
3
0