Кутията на Пандора

Кутията на Пандора

В легендата за кутията на Пандора се крият символики и са изказани истини, така типични за гръцките митове и легенди. А историята разказва:

За Зевс постъпката на бог Прометей да открадне знанието и изкуството и да просветли невежите простосмъртни, е може би най-сериозното прегрешение. За да балансира новосъздалата се ситуация, Зевс решил да отвърне със също толкова жесток отмъщение, което хората да понесат.

Гръцки митове

Гърмовержецът заповядал на Хефест – великият ковач на Олимп, да смеси вода и земя, от които да се роди прекрасно момиче. То трябвало да притежава човешка сила и божествен глас и поглед.

Атина Палада пък трябвало да изтъче за момичето прекрасна дреха. На Афродита било заповядано да и даде неустоима прелест, а на Хермес - да и даде бърз ум и ловкост.

Заповедта веднага била изпълнена. Прекрасната девойка била кръстена Пандора, от гръцки πανδωρα — „надарена с всичко“. На нея била отредена мисията да донесе нещастие на хората.

Зевс изпратил Хермес да отнесе Пандора и голят, затворен съд на Земята, като дар за брата на Прометей – Епиметей. Благородния Прометей знаел, че даровете на Зевс не вещаят добро и дълго молел брат си да не приема девойката.

Гръцки богове

Виждайки я обаче, Епиметей се влюбил веднага в Пандора и я взел за жена. А това скоро донесло неволи не само за него, но и за цялото човечество.

В дома на Епиметей съдът, също дар от Зевс, седял на почетно място. Следвайки поверието никой не го отварял, защото това носело нещастие. Но не всички били така боязливи. Един ден, когато къщата била празна, любопитството на Пандора надделяло и тя отворила съда.

В този миг причерняло, а от съда, по цялата Земя се разнесли нещастия, болести и смърт. Бързайки да поправи стореното, тя затръшнала капака, а вътре, на дъното, останала затворена Надеждата. Такава била волята на Зевс.

Доскоро непознатите зло, труд, болести и беди застигнали смъртните. Те се разпрострели надлъж и на шир, идвайки винаги мълчаливо. Това е така, защото Зевс създал злото и болестите неми.

Рейтинг

4.4
Общо 13 гласували
5 7
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари