sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Генезис на рождените дни

Генезис на рождените дни

Рожден ден

Празненството по случай рождения ден на човек води своето начало от древните времена, когато хората се научили да гадаят по звездите.

Въз основа на факти, като точният час, ден, месец и година, когато се е появил всеки на белия свят, вече било възможно да се изготвя и хороскоп. А в древните времена хороскопът или предсказаната съдба били от изключително значение.

Едни от най-големите празненства за рожден ден правели египетските фараони. Честването на празника обикновено зависело от богатството и властта на рожденика.

Честит Рожден ден

Клеопатра и Нерон са известни с гръмките си празненства по случай рождените си дни. Римските владетели пък устройвали всенародни веселия. А Октавиан Август празнувал празника си всеки месец.

Смята се, че точно на рождения ден на човек, коварните зли сили получават големи шансове да причинят някоя и друга беда. Това е така, тъй като духовете са привлечени от веселба и промени, а този празник предлага комбинация от двете наведнъж. Поради тази причина са измислени добрите пожелания към рожденика, опит да предпазим него и себе си от злите сили.

Празнуване на рожден ден

Самото празненство по случая води своето начало от времето, от когато се водят летописите. В наши дни празникът е добил съвременният си вид най-вероятно в Германия. Там децата започнали да получават подаръци и украсени със свещи торти.

Най-големи промени по отношение честването на рождените дни настъпва след раждането на Христа. Дълго време новородените били кръщавани с имената на християнските светци, а рождения ден се чествал на празника на светците, чиито имена носели, вместо на собствените им рождени дни. Днес честваме и рождения, и именния си ден.

От източната традиция за честване на рождени дни е навлязъл изразът: "струва колкото теглото си в злато". На 60-тия си рожден ден Ага Хан III се качил на кантара и заковал на 120 килограма. Като подарък за празника си получил същото количество злато и диаманти.

Друга прекрасна традиция, свързана с рождените дни, произлиза от Китай. Навремето хората смятали, че от 60-тия рожден ден нататък, човек трябва да започне да брои наново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати