Божур - символика и легенди

Божури

Божурът според Езикът на цветята, създаден от древните гърци, е символ на срама. Паралелно с това обаче, символизира и дълголетие. През годините, символично приписваните му качества много са се изменили.

Божурът е най-почитан в Китай, където е смятан за символ на късмет, богатство и щастлив семеен живот. Там е известен и като fuguihua – „цветето на богатството и честта”. Поверието твърди, че всяко цвете притежава своя скрит смисъл, определян от специфичният аромат, цвят и осанка.

Освен в Китай, божурът е широко разпространен по целия свят. Използва се във всякакви аранжировки и дори – при много татуировки.

Фея

В някои страни цветето неминуемо присъства в брачните обреди. Цъфнал божур, поднесен като подарък, говори за истински приятелски чувства от страна на подаряващия. Фолклорно вярване пък твърди, че по състоянието на божура може да се гадае за предстоящи проблеми. Ако растението увехне или цветовете му пресъхнат, бедността е наблизо.

Една древна легенда, стигнала до наши дни, гласи:

Божури и люляк

Преди много, много години, при Асклепий, древногръцкият бог на лечебното изкуство, постъпил като ученик младеж, на име Божур. Поради големите му способности, бил назначен да лекува боговете на Олимп.

Един ден на Божур му се наложило да лекува мрачният Плутон, ранен при тежка битка с Херакъл, в опита си да защити портите на Царството на мъртвите. Младият лечител вложил всичко от себе си, въпреки че неговият пациент бил Владетелят на смъртта и господар на подземния свят. И, о чудо!

Раната била излекувана. Асклепий осъзнал, че ученикът му го е надминал. Завист и злоба обзели душата му и той решил да отрови Божур със змийска отрова.

Мълвата за намеренията за Асклепий достигнала до ушите на Плутон. Той отново се върнал на Олимп, събрал братята и сестрите си, и разкрил намеренията на завистника.

Божур бил спасен, но за да не се стигне отново да там, боговете решили да въплътят душата на младия лечител в цвете. Така се родило прекрасното и лечебно, радващо млади и стари, цвете божур.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
БОЖУРА
БОЖУРА
21.05.2013 10:08
Много ми хареса.Перфектно е и отговаря на самата не само истина а и действителност.Както разбрахте аз се казвам Божура .Нося името на това прекрасно цвете и наистина ми носи късмет.Имам прекрасно семейство, деца и внуци- а това е най-голямото богатство.
0
0
Еделвайс
Еделвайс
05.05.2013 18:21
Благодаря!!! Моят сватбен букет беше от божури, сега разбирам колко силна е била интуицията ми да избера това цвете пред останалите и въпреки недоумението на близките ми:)))
0
0