10 замъка, обитавани от духове

Призрачни замъци

Има много легенди за духове, които се скитат по земята и плашат хората и често такива легенди са свързани със старинни замъци.

Такъв замък е Бликлинг Хол в Англия. Той е бил построен за върховния съдия Хъбърт, но в този замък е родена Ан Болейн, бъдещата съпруга на крал Хенри VIII. Анна не родила желания от краля син и била обвинена в измяна, след което екзекутирана. Много хора са виждали призрака й в замъка. Тя винаги носела главата си в ръце.

Замъкът Рожмберк в Чехия е издигнат от рицарите на петолистната роза, които са дали и името на замъка. През 1429 година се родила красавицата Перхта, дъщеря на владетеля на замъка. Той я омъжил насила за богаташ, който я измъчвал постоянно. На смъртния си одър я помолил за прошка, тя отказала и той я проклел. Три години след него починала Перхта, но постоянно се явява оттогава в замъка, облечена в бяло. Когато се появи с черна рокля, тя предвещава смъртта на този, който я види.

Замък с духове

Бяла дама има и в Бойницкия замък в Словакия. Тя е починалата преди векове графиня Юлия Корпония. Тя предала града и жителите му заради любовта си към предводител на враговете. Юлия била екзекутирана и оттогава призракът й обикаля замъка.

Във френския замък Фонтенбло, известен като резиденция на френските крале, е пълно с призраци, които обикалят всички етажи на замъка. Това са призраци на мъже и жени, които не могат да намерят покой след смъртта си.

Шотландският замък Гламис е известен с призраците си. През 1034 година в замъка е бил убит шотландският крал Малкълм II. Петното кръв от убийството му се е запазило и призракът му често обикаля стаята на трагедията.

Но замъкът има и други призраци. Граф Гламис обичал да играе карти и една съботна вечер играл до полунощ с приятели. Той казал на слугите си, че няма да спре, дори ако самият дявол се присъедини към тях. Сатаната се появил и проклел играчите да не спират да играят до Страшния съд.

Призраците им се виждат и до днес, както и призракът на изгорената графиня Гламис, обвинена във вещерство.

Дворецът Бленхайм в Англия през XII век приютявал крал Хенри II и любимата му Розамунда Клифърд. Веднъж вместо краля се появила ревнивата му съпруга и предложила на Розамунда да избере как да умре – от кама или от отрова. Розамунда избрала отровата и досега обикаля около замъка, за да чака краля.

Духове

Замъкът Дънстър в Англия е известен с призрака в зелено. Той обикаля целия замък, но хората най-често го виждат в магазина за сувенири в замъка.

В Русия с призраци е известен инженерният замък. Той бил построен от император Павел Първи, където заживял. След 40 дни бил убит в спалнята си. Призракът на императора често обикаля замъка.

Швейцарският замък Монтебело е известен с призрака на момиченцето Азурина. Тя била албинос, очите й били прозрачни. За да не бъде детето убито от Инквизицията, косите й били боядисани с билки и станали сини на цвят. Това било много рисково и момиченцето било затворено в замъка. Но въпреки охраната то успяло да излезе, за да гони топката си по стълбите към мазето. След това изчезнало. На всеки пет години се чуват удари на топка и детско гласче, което вика майка си. Появава се призракът на момиченцето, което плаче.

Немският град Дармщат е известен със замъка Франкенщайн. Собственикът му – доктор Йохан фон Франкенщайн според местните продал душата си на дявола. Той бил открит мъртъв в лабораторията си, а около него имало парчета от изгнили човешки части. От 1734 година, когато починал, докторът постоянно обикаля замъка.

Рейтинг

5 10
4 7
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 23:51
Много интересна за мен статия. Обичам да чета неща свързани с духове и обитавани замъци и къщи. Аз вярвам в дувохе и според мен наистина има обитавани места. Освен това има много очевидци.
3
0
Таня
Таня
11.05.2014 13:55
много е страшно
3
0