През Средновековието горели левичарите на клада

През Средновековието горели левичарите на клада

Клада

Срещу хората, боравещи много по-добре с лявата си ръка, винаги е имало предубеждения. Още откакто е било прието, че вестителят на дявола е левак. Друг фактор, които спомага, е фактът (за мнозина), че Дяволът живее в лявата половина на тялото.

Дори в повечето съвременни езици самата дума "левак" означава неискреност, предателство, непочтеност. Дори в българския в определени ситуации се използва с тези значения.

Статистически погледнато, седем на сто от хората се раждат леваци. На много от тях обаче още от деца е наложено да пишат с дясната ръка. Старо суеверие пък гласи, че ако насилваш дете - левак да пише с дясната ръка, то ще стане пелтек. Малка част от тези хора обаче се научават да пишат и с двете ръце - качество, достойно да се впечатлят околните. Но нищо повече.

Левичар

От леваците като цяло се очаква да бъдат несръчни. В Книгата на съдиите от Стария завет се казва: "Между всички тия люде имаше седемстотин отбрани мъже леваци, които можеха с прашка да хвърлят камъни на косъм и всеки път да улучат."

Един от най-известните хора, боравещи с лявата ръка, бил Леонардо да Винчи. Той нарисувал Мона Лиза с лявата ръка.

Когато се говори за левичари, особено чувствителни са мюсюлманите. Тяхното вярване гласи, че всеки човек има по два ангели пазители. Този, стоящ от дясната му страна, записва сторените добрини. Този, стоящ от лявата - лошите постъпки. И не само това.

да Винчи

Те вярват, че след Сътворението Аллах хвърлил шепа пръст на дясно и така създал хората, предопределени за щастие. После същото направил и на ляво - така създал нещастниците. Поради тези причини мюсюлманите използват лявата си ръка за всички нечисти според тях дейности, като например да галят куче.

През Средновековието това да си левичар била една от безброй многото причини да те обвинят в магьосничество. И съответно да те изгорят на клада.

За лявата страна като цяло има многобройни поверия. Например, ако станеш от леглото от лявата му страна. Смята се за толкова нещастна поличба, че много хотелски стаи са обзаведени така, че да не можеш да се изхлузиш от ляво.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ее..аз
ее..аз
04.04.2014 10:36
хъх...няма да ме горят на клада...ха ха
1
0
надка
надка
24.02.2014 15:21
тия поверия са бабини деветини цял живот съм левичар и не се чувствам нещастен. спя от лявата страна на леглото и всеки божи ден ставам с левия крак е нищо страшно не е станало
5
0
роза
роза
19.01.2014 19:01
глупости на търкалета
2
0
ХЮТ
ХЮТ
30.12.2013 11:41
Да знам по-интелигентни сме :-) и по-талантливи:-) :-) :-) :-) :-) :-) приятен ден
10
0
valka
valka
06.12.2013 18:51
Хъм, това се глупости..чувала съм, че левичарите са по интелигентни от нас
5
0