Котешки суеверия

Черна котка

Най-славните дни на котките са били някъде около 3 000 г. пр. Хр., когато са станали обект на обожествяване. Тази практика въвели египтяните, които почитали коткоглавата си богиня Бастет. Тя била закрилница на бременните жени.

В Древен Египет всяка умряла котка била мумифицирана и съответно погребвана в храм на богинята. Всяка умряла домашна котка пък се почитала от цялото семейство, като всички трябвало да си обръснат веждите и да я оплакват.

Като едно от най-сериозните престъпления в държавата се считало убийството на котка, било то неволно или не. А наказанията за него били жестоки.

Котенце

В Сиам и Древна Бирма било разпространено вярването, че праведните души се заселват в котките. А след като котката умре, съответно душата отива в рая.

Любовта и вниманието, с което била заобиколена котката, не продължило дълго. Още през Средновековието с разцвета на магьосничеството, котката била смятана за толкова голямо зло, колкото са вещиците например. И то, защото именно те имали рядката способност да се превъплъщават в котки при необходимост.

И по-точно в черни котки. На тях и до ден днешен им се носи слава на носителки на лош късмет. Да ти мине черна котка път е сигурна поличба, че злото или Сатаната са те набелязали и ще ти се случи нещо ужасно.

За да се избегне, има два варианта - или просто не минавай през мястото, което е пресякла черната котка или преди да преминете, плюйте три пъти на лявата и на дясната си страна, като се редуват - веднъж на ляво, веднъж - ма дясно.

Суеверия за котки

За котките съществуват и какви ли не, меко казано бабини деветини. Очите им Не светят в тъмното, просто отразяват светлината. Те дори не могат да виждат на тъмно. Не отнемат дъха на спящите деца и инвалиди, въпреки че обичат да се гушкат и да се взират в хорските лица.

Суеверието с отнемането на дъха произлиза от средновековни магьоснически предания. Също така изразът "нервен като котка" е напълно неправилен. Котките са едни от най-спокойните създания, просто имат уникално бързи рефлекси.

Ето още няколко суеверия, свързани с котките:

Никога не се рита котка - ще хванеш ревматизъм.

Ако носиш на сватба домашната си котка с теб, е на късмет.

Ако котката е неспокойна, иде буря.

Когато котката си ближе опашката, чакайте дъжд.

Изхвърлиш ли котка през борда, чака те морска буря.

Е, явно повечето маниери на котката са индикатори за дъжд. Но, знае ли човек.

Рейтинг

5 7
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Ива Милкова Стоянова
Дори и да умра, и в отвъдното ще го обичам. :(
3
0
Ива Милкова Стоянова
но това не премахва любовта ми към собствения домашен любимец
0
2
Ива Милкова Стоянова
0_0 0_0 0_0!!! Аз имам любимец черна котка с жълти очи и тя постоянно минава пред и зад мене. Нищо чудно пък че живота ми е ужасен и в нищо не ми върви. Имам чувството че Сатаната ме е избрал и на всяка цена иска да умра. Лошия късмет ме преследва цял живот : губя във всяка игра, всички ме мразят (без причина), наранявам се по 25 на ден и т.н.
1
7
Валерия
Валерия
27.01.2014 20:26
На мен черна котка да ми мине път ми носи добър късмет какво значи?
20
1
Жельо
Жельо
15.10.2013 15:40
Котките сигнализират дъжд когато са обърнати на север и си ближат дясната лапа


6
0
Рози
Рози
09.04.2013 00:10
Имаме си три пухли вкъщи. Добре, че това с близането на опашката не е вярно, че иначе нямаше да видим слънчев ден повече :D
8
0
Мери
Мери
30.03.2013 22:30
Хахах това с опашката ме разби направо! Аз понякога съм суеверна, особено това когато черна котка ти пресече път, не знам защо, много съм суеверна относно котките, интересна тема...:)
3
2