Най-лошият сън е през февруари

Лош сън

Ако се чудите защо през този месец сънят ви не е пълноценен и винаги се събуждате изморени и отпаднали, има логично обяснение. Специалисти твърдят, че февруари е месецът, през който имаме най-лош сън. През следващия месец март, например, спим значително по-добре и по-дълго. Проведено е изследване в Англия с над 21 000 души центъра Sleepio.

На всички участвали в проучването са им раздадени анкетни карти, на които трябва да отбележат подробности за съня си, как заспиват, как се чувстват сутрин, колко време прекарват в сън и пр. Изводите от проучването са съвсем категорични и ясни. През месец февруари са ни необходими цели 56 минути, за да заспим, а през март само 46 минути.

Освен това през месец февруари на нощ прекарваме около 58 минути в будно състояние. Но през месец март резултатът изглежда значително по-добре – само 49 мин. от времето ни за сън.

От хората, участвали в изследването, 1/3 се оплакват, че се чувстват отпаднали и изтощени дори веднага след сън. Чувстват се със значително по-малко енергия, отколкото по принципи им е доста трудно да се концентрират в каквото и да било.

Проблеми със съня

Изследване е направено и по отношение на пола – оказва се, че дамите спят по некачествено от господата. При жените с цели 7 % се е понижило качеството на съня. За сравнение при мъжете става дума за 5 % по-некачествен сън за разлика от другите месеци в годината.

Пълноценната почивка и добрият сън е изключително важна за целия организъм – за концентрация, работоспособност, функции на организма, здраве. Специалистите смятат, че некачествения февруарски сън се дължи най-вече на климатичните условия. Заради особено студеното и мразовито време, както и невъзможността за свеж въздух в стаята, постоянно пуснатото отопление, което изсушава въздуха и пр., не успяваме да си починем качествено. Хубавото е, че провелите изследването ни обещават покачване качеството на съня през месец март с 14 %.

Като цяло през цялата зима изброените по-горе фактори влияят на съня ни, но тъй като месец февруари е най-студеният месец през годината, тогава го усещаме най-силно. Съветът на хората в британския център Sleepio е да си лягаме няколко минути по-рано.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати