Историята на вещиците и магьосниците

Вещици

Среднощните врачки, за които пише Шекспир, са вероятно най-прочутите вещици в историята. Тези образи обаче били създадени от човешкото въображение стотици години преди пиесата на драматурга. Измислени са от жреците на езичниците, поради нуждата с нещо да се обяснят причините за сполетяното зло.

Първообраза на вещиците е жена, сключила договор с Дявола. Мъжете пък обикновено ставали зли магьосници и вълшебници. И вещиците и магьосниците имали свръхестествени сили, и практикували злата черна магия.

Магии

Бабите акушерки и лечителките в някои цивилизации също имали задачата да обясняват причините за злото. Едва след като църквата добила ръководни функции и дефинирала представата за добро и зло, вещиците станали истински носителки на злото. През Средновековието били подложени на гонения, а наказанието за използване на черна магия, най-често не доказано, било изгаряне на клада.

Първата вещица в историята е Кирка от Омировия епос. На нея се приписва способността да омагьосва мъжете и да ги превръща в животни. Преданието гласи, че Кирка била много красива. Щом някой мъж чуел омайната и песен, веднага падал подвластен на магията й.

Вуду магии

Образът на вещицата еволюирал и се променял през годините. С течение на времето вещиците започнали да се представят като грозни баби, придвижващи се на метли и правещи заклинания, най-вече на лунна светлина.

С броя на легендите за вещици нараствала и приписваната им сила. Една от най-могъщата им сила била способността да променят формата си, най-вече в котка или заек. Вещиците били обвинявани почти за всичко - умрели бебета, болни крави, лошо време, лоша реколта и много други. За целите си те използвали отвари, отрови, заклинания и прокоби.

История на вещиците

Други пък бодели кукли с карфици, като във вуду традицията. Днес доста на брой хора твърдят, че притежават магьоснически способности, но практикуват т.нар. бяла магия. Разбира се, има и такива, които практикуват и черната магия, но не го обявяват публично.

Белезите, залегнели в историята като отличителни за чародейките, са те да притежават сключени вежди, червена коса и лоши очи. Наличието на брадавици и дълги нокти също.

Нещата, от които се смята, че се страхуват вещиците, са близостта на желязото и огледалата, тъй като нямат отражение, поради липсата си на душа. Имат способност да рецитират "Отче наш" отзад-напред.

За да се разпознае вещицата, през Средновековието бил въведен сигурен метод. Ако жена, заподозряна в магьосничество и хвърлена във вода се удави, била оправдавана. Ако изплувала, била признавана за виновна и й разрешавали да се удави. И в двата случая, резултатът бил един и същ.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.06.2019 22:49
Разваляне на черна магия, откриване и изваждане на магия,ритуали за защита,техники за разваляне и предпазване, как се разваля магия,как сами да развалим магия,премахване на родово проклятие,уроки, ритуал за изчистване от магии,силни ритуали за любов и бизнес,връщане на любим човек,киприянова молитва,разваляне на магия чрез восъколеене, защита от черна магия,енергийна защита,ясновидство,религия,мистика,езотерика.Телефон 0882 355 306 Шамана. Сайт https://magia-bg.com/
1
0
Виракоча
Виракоча
10.02.2015 23:17
То и нашия народ сме потомци на тия ритуали. Хан Крум пие от черепа на Никифор-ритуал на скитите като искаш да узнаеш таините на врага.Две години по късно превзема Месемврия със стенобойни машини маде ин Гърция,а в Несебър открива огнехвъгачката маде ин Гърция.
2
0
George
George
01.09.2014 16:57
Але хора кви са тия глупости
2
2
Анонимен
Анонимен
06.12.2018 18:19
Ми такива съ
0
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 22:05
През средновековието хората наистина са били много жестоки. Всичко което не са могли да си обяснят и всяка малко по-необичайно държаща се жена например са я изгаряли. Глупаво е. А последния куплет и направо адски тъп. Искам да кажа, че е тъп от гледна точка на мнението ми за хората. И в двата случая жената се е удавяла.
4
0
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
08.04.2013 19:56
тъпата му инквизиция и мъже! Смятат се за велики, а жените управляват света!
11
0