sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-големите метеорити на Земята

Най-големите метеорити на Земята

MarianaMariana
Джедай
330112164
Метеорити
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Бедствието, което сполетя жителите на руския град Челябинск, събуди широк интерес към метеоритите - тези неканени космически гости. Според научното определение метеоритите са твърди тела с извънземен произход, части от метеори, които не са изгорели при падането им през земната атмосфера. Съставени са предимно от силиций, алуминий, желязо, калций и кислород. Най-големите метеорити в историята на Земята са:

1.Хоба – 60 тона. Несъмнено, до днес това е най-големия, цял метеорит на Земята. Намира се в Намибия, Югозападна Африка. Открит е през 1920 г. Поради огромните си размери, той все още се намира на мястото където е открит. Особената му форма, най-вероятно, е причината да не образува кратер при сблъсъка със земната повърхност. Хиляди хора от цял свят го посещават всяка година. Приблизителната му възраст се определя на 80 000 години.

2.Ел Чако – 37 тона. Това е втория по големина метеорит на Земята. Намира се в Аржентина. Открит е през 1969 г. с помощта на метален детектор, на дълбочина 5 метра под земната повърхност. Смята се, че Ел Чако е най-големия фрагмент от група метеорити на име Кампо дел Сиело. През 1990 г. ловецът на метеори Робърт Хааг е заловен докато се опитва да го отмъкне и изкара през граница.

3.Ахнигито – 31 тона. Този метеорит всъщност е едно от двете парчета, на които се разцепва гигантския метеор Кейп Йорк при сблъсъка със земната повърхност. Открит е от американския полярен изследовател Робърт Пиъри през 1891г. След близо четири години опити – от 1891 до 1894 г. и с помощта на голям екипаж, Робърт Пиъри успявада го закара до Америка. Там го продава за сумата от 40 000 долара на Националния природонаучен музей. Днес, това е най-тежкия метеорит преместен от човешка ръка.

4.Бакубурито – 22 тона. Открит е от известния американски геолог Джилбърт Елис Бейли през 1982 г. в Мексико. В момента, четвъртия по големина метеор е изложен в Научния център в Кулиакан, Мексико, където е една от големите туристически атракции.

Астероиди

5.Агпалилик – 20 тона. Метеоритът на пето място е „брат“ на подгласника в категорията най-големи метеорити. Агпалилик е по-малкото от двете парчета, на които се разделя гигантския метеор Кейп Йорк при удара си със Земята. Едва през 1963 г. е преместен от изследователя Ван Бунхвалд.

6.Мбози – 16 тона. Местното население на Танзания поколения наред е почитало този метеорит. Открит е официално през 1930 г. Подобно на Хобо, и Мбози не е образувал кратер при сблъсъка си със Земята.

7.Уилямет - 15, 5 тона. Уилямет е най-големия метеор, който някога е падал на територия на САЩ. Изследователят Елис Хюз го открива през 1902 г. в щата Орегон. След като в продължение на три месеца успял да го премести само с около километър, г-н Хюз го продал на Националния исторически музей на САЩ за скромната сума от 26 000 долара.

Останките от най-опустошителния в новата история метеорит все още не са намерени. Предполагаемото му тегло при навлизане в земната атмосфера варира от 10 000 до 70 000 тона. Точното тегло на космическата отломка, която нанесе икономически щети за над 1 милиард рубли и рани повече от 1200 души, ще стане известно, когато учените успеят да го извадят от дъното на езерото Чербакул. До тогава можем само да гадаем къде ще попадне в класацията на най-големите метеорити на Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
41
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
hrisko
hrisko
25.02.2013 16:58
според мен това няма нищо общо с категорията мистерии
0
0