Светкавиците може да причинят главоболие

Гръмотевици

Според ново проучване, главоболието може да има повече общо с гръмотевичните бури, отколкото някой е предполагал. Изследователи от Университета на Синсинати са установили, че мълнията в действителност може да допринесе за появата на главоболие и мигрена. Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря, съпроводен от гръмотевица.

Проучването установило шокиращ ръст, с 31% увеличение на риска от главоболие и 28% повишен риск от мигрена за хронично страдащите от тези симптоми хора, ако мълния удари на до 40 км. от домовете им.

Макар че има противоречиви изследвания, свързващи фактори като времето, влажността и атмосферното налягане с главоболието, новото изследване е на път да докаже реално съотношението между мълниите и случващото се в главите ни.

Участниците, взели участие в проучването, били инструктирани да записват ежедневното си състояние на главоболието в продължение на 3 до 6 месеца. Авторите на изследването използвали математически модели, за да изключат други климатични фактори, които могат да допринасят за повишената честота на главоболията. След отчитането и изключването на останалите климатични фактори се оказва, че мълнията само увеличава риска от главоболие с 19%.

Главоболие

„Резултатите показват, че мълнията има свой уникален ефект върху главоболието" – обяснява ръководителят на изследването Винсент Мартин, професор по медицина в Университета на Синсинати.

Що се отнася до това как точно мълния може да предизвика главоболие, Мартин казва, че има няколко възможни обяснения. Първият взема предвид електромагнитните вълни, излъчвани от мълния. Те са способни да предизвикат тази реакция. В допълнение, мълнията причинява повишаване на количеството на замърсителите във въздуха, най-вече озона. Това може да доведе до освобождаване на гъбични спори, които могат да го причинят.

Съавторът на проучването е Джефри Мартин, студент по медицина и син на Винсент Мартин. Той подчертава, че докато не приключи изследването, точните механизми, чрез които мълнията и нейните производни, както и другите метеорологични фактори въздействат на главоболието, са неизвестни. Изследванията по темата продължават.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати