sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Задушаване в съня

Задушаване в съня

Задушаване в съня
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Някои лекари използват понятието „обструктивна сънна апнея” като по-описателно и точно название на задушаването по време на сън. Това е състояние, което се случва по време на спане, когато мускулите на езика и гърлото се отпускат в пълен покой. Тогава може да настъпи блокиране на въздуха през дихателните пътища.

Следният пример може добре да онагледи какво се случва в нашия организъм в този момент: когато държите ръката си над маркуча на прахосмукачка, а вакуумът в нея се задвижва и заработва, може да забележите напрегнатия звук на двигателя и как се опитва да дръпне въздух през маркуча. Тези, които имат обструктивно разстройство на съня изпитват същото по вид пристягане и напрягане, докато организмът прави всичко възможно да заспи.

Поради специфичната анатомия на тялото или изменения във физическите структури на някои органи, те са склонни да хъркат веднага щом заспят. В един момент, по време на цикъла на заспиването, гърлото се затваря и човек не е в състояние да снабди с достатъчно въздух белите си дробове. Това накрая довежда до предизвикване на събуждането на организма като последващата реакция на нуждата да се поеме въздух. Страдащите обикновено се оплакват, че имат периодични пристъпи на задушаване вследствие на силното намаляване на нивото на прием на кислород през нощта, а това създава сериозно напрежение върху цялото тяло.

Задушаването по време на сън е често срещано явление, но заедно с това е и един от най-недиагностицираните вид нарушения на функциите на организма в съвременната медицина. То засяга в различна степен около 17 на сто от възрастните хора между 30 и 69 години. По-вероятно е това състояние да се прояви сред онези, които вече са в по-напреднала възраст - над 25 години, тъй като с израстването и остаряването на тялото, тъканите в гърлото започват да се отпускат и "увисват" с времето или в тях се натрупват мастни отлагания вследствие на общото затлъстяване, които вредят на правилното функциониране на целия орган.

Сънна апнея

Децата, които имат това заболяване, са изложени на висок риск от развитие на нарушения като: синдром на дефицит на вниманието, хиперактивност, нощно напикаване и агресивно поведение. Всеки знак за това, че детето ви хърка, трябва да се вземе много насериозно.

Ако страдате през деня от умора или постоянно се чувствате сънливи, това би попречило на нормалния ви социален живот и изисква взимате на медицински мерки. Хората с нелекувани нарушения на съня имат много по-висока честота на проява на други сериозни медицински симптоми и усложнения. Следните симптоми могат да показват, че страдате от свързано с дишането разстройство на съня.

Поради сериозните последствия от задушаване по време на сън медицинските експерти смятат, че силното хъркане може да е симптом на проблеми с вдишването на въздух и индикация за проблем. Задушаващите се понякога сънуват, че не са в състояние да си поемат въздух.

Докато страдащи от сънна апнея изпитват сънливост през деня, то почти 50 на сто от общия процент болни нямат никакви симптоми. Нарушенията, свързани съсзадушаването по време на сън, могат да доведат до снижено настроение, по-агресивно поведение при малките деца като отреагиране на понижения физически тонус на организма и липсата на достатъчно сън.

Възрастните не реагират по много по-различен начин. Случаите на депресия при тях могат да се изведат от възникването на сънни нарушения. Друг особен симптом при проблеми със съня е честата нужда от уриниране през нощта. Това е своеобразен начин на тялото да се задейства и да понижи покачващото се кръвно налягане. Чрез изхвърлянето на урина от организма, той се разтоварва, и се намалява общото количество течности в тялото, а така кръвното пада.

Нарушения на съня

Главоболие сутрин често е резултат от нощното почакване на кръвното налягане. Понякога хората стискат зъбите си, изпадат в конвулсии и са превъзбудени, докато се борят да поемат въздух, което може да предизвика болки в главата и силно неразположение.

Когато не може да дишате нормално и с усилие се борите за глътка въздух по време на сън, се генерира огромно, интраторакално въздушно налягане. Това състояние на гръдния кош може да причини стомашни киселини и необработена храна да се просмуче и придвижи нагоре.

Все още не е напълно доказано защо сънната апнея предизвиква у страдащите по-често липса на импотентност, но такава зависимост съществува. Най-малкото повишената сънливост и умора рядко допринасят човек да изпитва любовно настроение и физическо предразположение.

Много често хората, които имат проблеми със съня забелязват, че не сънуват често. При апнея и нарушения на горните дихателни пътища страдащите им не успяват да достигнат фазата на REM заспиване, в която същината се „сътворят” за първи път.

Хората с дихателни нарушения по време на спане е много по-вероятно да развият диабет тип две, защото имат разпокъсан сън. Тази негова фрагментарност влошава възможността им да достигнат във фазата на бавновълновия сън, когато се провежда важна част от регулирането на глюкозата. Диабетиците, които имат недиагностицирана сънна апнея, често откриват, че е много по-лесно за тях да се регулират нивата на кръвната захар, след като овладеят и контролират нарушенията на съня си правилно.

Умора

Има много възможни механизми, чрез които сънните дихателни нарушения могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Един от тях е повишаването на кръвното налягане, което е резултат от повтарящи се моменти през цялата нощ на напрежение при затрудняването да се поеме въздух. Страдащите са 20% по-застрашени да получат инсулт. 50 на сто от хората, които имат инсулт, също имат обструктивна сънна апнея.

Факти за сънна апнея

30 на сто от хората с исхемична болест на сърцето имат обструктивна сънна апнея, а 45% от онези, страдащи от хипертония, имат същото нарушение. 50 на сто от хората със застойна сърдечна недостатъчност и 60% от претърпелите инсулт имат обструктивна сънна апнея, а цели 80 на сто с нея са страдащи и от резистентна хипертония.

Единственият истински начин да се изключи сънна апнея като вероятно заболяване е с детайлно проучване с престой и наблюдение по време на сън в клиника и диагностициране посредством полисомнографен тест.

Ако все още не сте се изследвали и не сте потвърдили своето сънно нарушение, но мислите, че имате подобно заболяване, бъдете внимателни при извършването на някои рутинни дейности като шофиране, независимо от разстоянието, но по-дълго от половин час път. Страдащ от сънна апнея има значително по-голям риск от инцидент, докато шофира, отколкото такъв съществува при пиян шофьор.

Освен това, ако мислите, че имате подобно заболяване, се въздържайте от пиене на алкохол няколко часа преди плана ви за лягане, тъй като неговата консумация отпуска гърлото и може да влоши състоянието ви. Опитайте се да спите на една страна, доколкото е възможно, защото спането по гръб може също да допринесе за изостряне на кризисното нарушение на съня и задушването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
вещ
вещ
05.07.2013 09:29
Всичко е резултат от "цивилизования" начин на живот.
0
0