Немски астрономи тренират кацане върху комета

Немски астрономи тренират кацане върху комета

Въпреки напредъка на космологията кометите остават едни от най-неизучените космически обекти. Можем да ги наблюдаваме, можем да изучаваме движението им, можем да предполагаме от какво точно са съставени, но точната им топология си остава загадка.

Тази загадка е на път да бъде решена още следващата година. Екип от немски учение на път да завърши мисията си по изучаване на кометите – мисия продължаваща вече десет години. Спускаем апарат на име „Филе“ вече почти десет години е на път към кометата 67/Р Чурюмов-Герасиленко. „Филе“ пътува на борда на сондата „Розета, като част от едноименната мисия на Европейската космическа агенция.

Очаква се сондата да достигне до кометата 67/Р Чурюмов-Герасименко около средата на май следващата година. Влизайки в кометната орбита „Розета ще картографира възможните места за кацането на „Филе“ и чак след това ще го освободи.

Немски астрономи тренират кацане върху комета

Най-опасната част от дългогодишната мисия ще бъде именно спускането на апарата на повърхността на кометата. Според Андреа Акомацо от Европейската космическа агенция „Трябва да сме подготвени за всеки възможен сценарий. На практика не знаем нищо за тези небесни тела. Върху каква повърхност ще се приземи спускаемия апарат? Скали, лед, пясък? “.

Това е причината учените трескаво да упражняват кацане върху всякакви възможни повърхности, като за целта използват умалено копие на спускателния апарат „Филе“. Тестовете се провеждат в Германския аерокосмически полигон в Бремен. „Въз основа на направените досега тестове за спусане – диагонално и вертикално - можем да кажем, че нещата изглеждат добре“ е мнението на Ларс Вите от инженерния екип на мисията.

„Мисията е изключително важна. Когато проучим по-добре кометите ще знаем повече за формирането на Слънчевата система. Това е нещо като археология на космоса“, допълва Акомацо. За всички нас остава само да почакаме малко повече от година за да разберем дали специалистите, изготвили специалните ефекти на холивудския блокбастър „Армагедон“ са били прави.

Виж повече

Рейтинг

4.1
Общо 13 гласували
5 6
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

аз и кометите
аз и кометите
18.05.2014 20:52
Що не тренират и на някой метеор да се качат тъпи шваби......
0
0