Кой е Свети Валентин?

Свети Валентин

Много от нас празнуват Свети Валентин на 14 февруари, но знаете ли защо го празнувате? Имате ли представа кой е всъщност Свети Валентин? Защо празникът е кръстен на него и съществува ли православен празник на влюбените?

Голяма част от хората не приемат този ден за празник на влюбените, защото това е католически празник. Но истината е, че и православните християни имат Ден на влюбените, само че той се отбелязва на 30 юли. Съвременни символи на празника на Свети Валентин за картичките с любовни обяснения, наречени валентинки. Освен това на този ден се подаряват цветя, бонбони и всякакви малки и красиви символи на любовта – плюшени играчки, сърчица и пр.

Свети Валентин е празник, който се празнува от началото на 14 век в Европа, у нас около 90-те години на миналия век, а САЩ празнуването му започва от 1777 г. Свети Валентин е бил епископ, който е роден в Италия, на територията на днешния град Терни.

В този период, когато е живял епископ Валентин, император е бил Марк Аврелий Клавдий Втори. Императорът забранявал на своите войници да сключват бракове, защото смятал, че това ги разсейва и им пречи. Освен това според императора липсата на семейства ще направи войниците значително по-жертвоготовни и по-отдадени на битките.

Епископ Валентин

Епископ Валентин обаче имал различна позиция и затова тайно венчавал войниците за половинките им. Неговата основна цел била тази – да сдобрява влюбените съпрузи, когато имат проблеми, да бракосъчетава обичащите се. Именно заради тези си действия епископът, в по-късен етап, е бил произнесен за закрилник на любовта и на влюбените.

След като император Клавдий II разбира за това, не остава очарован – осъжда на смърт епископа. По-голямата трагедия за Валентин била, че се влюбва в дъщерята на тъмничаря. В деня, когато е трябвало да се изпълни смъртното наказание, Валентин написва писмо до своята любима.

Писмото е подписано от Ваш Свети Валентин. От там идва и наименованието на малките картички, които пишем в израз на любовта си към някого.

Той е бил обезглавен през 270 г, а писмото е прочетено след изпълнение на присъдата. Малко след това епископ Валентин е канонизиран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
N A
N A
05.01.2019 14:53
Св. Валентин е бил свещеник, нарушил изричен декрет на император Клавдий Втори,
с който се забранявало да се сключват бракове между войници-хомосексуалисти.
Заради това Валентин бил обезглавен, но Католическата църква го обявила за светец,
а през 70-те години на XX век американските хомосексуалисти почнали да почитат паметта на
светията и на 14 февруари „започнали да се сключват бракове между еднополови“.
1
1
Someone
Someone
15.02.2013 19:35
Всъшност и аз знам, че е католически и дори, че императорът е заповядвал на мъжете да са в отношения без брак, което тогава е било нещо голямо и Валентин ги е бракувал тайно, но има комфликт между евангелисти и католици дето всеки както си иска го талкува- и аз не знам...
1
18
някой
някой
15.02.2013 04:54
Е как ще е католически празник, като по негово време църквата все още е била единна, а не разделена на католическа и православна и др. ! Празникът е общохристиянски.
4
17