В галактиката може да има хиляди извънземни цивилизации

В галактиката може да има хиляди извънземни цивилизации

Сами ли сме във вселената е въпрос, който от векове занимава умовете на хората. Съвсем скоро се очаква учените да могат да дадат точен отговор. Доскоро категорично се отхвърляше възможността за откриване на извънземен живот в пределите на нашата галактика.

Сега астрономите преосмислят тази позиция. Извеждането в орбита на космическия телескоп „Кеплер“ през 2009 г. както и построяването на SKA телескопа в Австралия даде нов тласък на космическите изследвания.

По изчисления на учените в нашата галактика има приблизително между 200 до 400 милиарда звезди. Ако са верни изчисленията на учените, че на около един милион звезди се пада по една цивилизация, то в галактиката на Млечния път може да съществуват стотици хиляди цивилизации.

В галактиката може да има хиляди извънземни цивилизации

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли смятат, че не само съществуват стотици цивилизации, но ще можем да ги „чуем“ с помощта на специална апаратура. Причината за подобен оптимизъм е проведен през 2011 година експеримент в Грийн Банк, Западна Вирджиния. Целта на експеримента е била търсенето на радиосигнали с изкуствен произход.

Учените, ръководени от Андрю Симиън, базирайки се на данни от космическия телескоп „Кеплер“, са подбрали 86 звезди, около които обикалят подобни на Земята планети. В продължение на три месеца те са прослушвали честити в интервала 1.1 – 1.9 гигахерца.

На Земята тези честоти са използвани от телевизиите и мобилните оператори. Базирайки се на резултатите от получените данни учените са се опитали да отделят сигнали с интензивност до 5 херца, които няма как не могат да бъдат определени като естествени шумове.

Въпреки че не са попаднали на конкретни сигнали с доказан извънземен произход, учените се надяват с пускането в експлоатация на SKA телескопа, това да се случи.

Чувствителността на сегашната апаратура използвана за космически изследвания позволява улавянето и идентифицирането на извънземен сигнал само ако той е бил насочен умишлено към Земята. В бъдеще, с развитието на технологиите учените ще са в състояние да улавят и случайни извънземни трансмисии.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 5
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
ванко
ванко
13.12.2014 17:16
Хората са генетично създадени от няколко раси извънземни това помагали ви?
15
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 01:34
Това е една от теориите за произхода на човека. Причината някои учени да допускат това е, че е доказано че няма как нашите гени да се създадат сами на Земята.
6
0
WildBeasts
WildBeasts
27.08.2014 21:23
Извънземните не ни обръщат внимание, защото сме им твърде под нивото. Сигурно за тях сме така както е за нас червея като степен на еволюционно развитие. Вие бихте ли си общували с червеи?
7
0
Криси
Криси
24.05.2014 22:00
Добре, учените като казват, че на другите планети няма условия за живот като на Земята това не означава, че на другите планети не могат да живеят същества, способни да оцеляват на условията на техните планети! Ако съществуват извънземни то те ще бъдат много видове и различни и ще живеят на различни планети - според вида си. А щом ще живеят, те живеят като нас хората - ще могат да се хранят и може би ще има и какво да пият и мисълта ми е че и те като хората, които живеят на Земята, ще могат да преживяват според техните условия на живот и също така и планетата си!
11
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 01:37
Точно! Аз съм сигурна, че има много планети с разучен живот - все пак Вселената е огромна, да не кажа безкрайна. Не мисля че има начин да сме единствени. Само като си помисля че може да сме единствени ме обзема едно самотно чувтво.. дори бих казала и страх. Сякаш съм едно малко човече в средата на нищото. Не сме сами.
6
1
една от хилядите цивилизации
една от хилядите цивилизации
24.01.2014 10:21
Бог направи човека добър но той разви простотията като най добър начин на живот
6
3
Да
Да
11.09.2013 14:04
Съгласна съм с предния коментар. Повече от ясно е, че не сме единствени, уникални. Просто е невъзможно, звучи нелогично да сме едни в тази огромна Вселена, която вече наброява 100 милиарда галактики. Много ми е смешно, когато слушам учени, чета статии, в които се говори за това как се търсят планети подобни на Земята, където да има живот. Доста глупаво. Не е задължително всички организми да са приспособени към живота, към който ние - хората сме. Може някои извънземни да дишат азот, други - въглерод, трети - някакъв непознат ни газ. Може би някои обичат горещо време - над 200 градуса по Целзий, други пък може би живеят в ледена епоха. Както всеки един човек на Земята е различен от другия, така и всички цивилизации се различаваме една от друга. Може би никога няма да се намерим едни други, може пък те отдавна да са на Земята, а ние нищо да не знаем.
12
0
е много ясно...
е много ясно...
16.02.2013 03:47
Разбира се че не сме сами във Вселената... елементарния път на логиката ми е свидетел... Според разни учени щом на другите планети няма условия като на Земята не може да има живот... Дрън та пляс... Ще кажеш че са наясно как е възникнал живота на Земята? Хората не могат да живеят под вода но рибите могат, камилите не могат да живеят на северния полюс но белите мечки могат и обратното, белите мечки не могат да живеят в пустинята... Един организъм може да бъде пригоден да живее според обстоятелствата. Кой е Създателят ни и какво може той е нещо недостъпно за сега нито на учените нито на моята логика. Но ако човекът не може да живее без кислород защо да не може друг вид организъм да го прави примерно? Може и да не е органичен и какво от това? Те са си някъде там. Идиоти като нас. Имат повече въпроси отколкото отговори. Ако са по - напреднали можем само да се радваме че не са неприятелски настроени... щяхме да забележим ми се струва... по пътя на моята логика... Ако могат да летят до тук и да ни унищожат, че какво ги спира? Особено в БГ нас и зимата ни изненадва... камо ли ако дойдат извънземните...
17
0