Откриха 35 пирамиди в Судан
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха 35 пирамиди в Судан

Откриха 35 пирамиди в Судан

Пирамиди в Судан

При разкопки, продължили повече от три години, международен екип от учени откри голям брой малки пирамиди, както и много на брой скални гробове в областта Седеинга (Sedeinga), днешен Судан.

Археолозите са били впечатлени от необичайната гъстота на пирамидите – поне 35 неголеми пирамиди, плътно обградени от други гробове са били открити на площ с големината на баскетболно игрище.

Според първоначалните оценки пирамидите са построени преди около 2000 години по времето на царството Куш съществувало от 1070 г.пр.н.е. до 350 г. н.е. По онова време то е граничело с Египет, което е оказало силно влияние върху архитектурата му.

Винсент Франсини, археолог в Американския музей по естествена история в Ню Йорк разказва: “Плътността на застрояване на пирамидите е голяма. Изграждали са пирамиди в продължение на стотици години, докато накрая не са запълнили всяко възможно място, което е останало незаето от гробове.“

Мистериозни пирамиди

Предполага се, че в горната си част тези пирамиди са били покрити с ритуални камъни, върху които са били изсечени изображения или на птица или на лотос върху слънчев диск.

Големината на откритите пирамиди варира от 7 метра дължина на страната на най-голямата, до пирамида със страна само 75 сантиметра, използвана по всяка вероятност за погребението на дете. Интерес буди и необичайната кръгла форма на друга от пирамидите.

Гробовете около пирамидите са разграбени вероятно още в древността. Въпреки това археолозите са успeли да намерят човешки останки и няколко артефакта. Едно от най-интересните открития при разкопките е жертвеник в една от пирамидите.

Предполага се, че е предназначена да умилостиви богинята Изида, покровителка на семейството и богът с глава на чакал Анубис, който съпровожда душите в тъмнината на отвъдния живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати