Глобално затопляне или ледников период

Глобално затопляне или ледников период

Според проучване на метеорологичната служба на Великобритания глобалното затопляне на климата на Земята се отлага. Последните модели на климатичната активност на нашата планета са показали забавяне на процесите на затопляне.

За изненада на учените от цял свят температурите на нашата планета са забавили темпа си на покачване с близо 20 процента. Възможните причини за това, според експертите са промяната в движението на океанските течения или измененията в активността на слънчевата активност.

Твърдението на британските учени е потвърдено и от проучванията на руските им колеги Владимир Башкин и Рауф Галиулин от Института за фундаментални проблеми при Руската академия на науките.

Според тях глобалното затопляне не просто ще забави своите темпове, но и Земята ще навлезе в мини ледников период още през 2014 г.

Този т.нар. мини-ледников период ще достигне своя връх някъде към средата на столетието, като се очаква първоначалното понижение на температурите да бъде изключително рязко.

По думите на руските учени задаващото се захлаждане е в пряко следствие от увеличените темпове на потребление на енергия в световен и в регионален мащаб.

Международната общност на физиците се обединява около мнението, че след този кратък период на охлаждане на климата ще настъпи затопляне в следствие на високите нива на парникови газове в атмосферата.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
19.07.2013 17:28
ледников..
1
0