sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Загадъчните пръстени на Сатурн

Загадъчните пръстени на Сатурн

MarianaMariana
Джедай
330112164
Сатурн
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Планетата Сатурн е втора по големина в слънчевата система след Юпитер. Намира се на разстояние 1.4 млрд. Километра от Слънцето и е обградена от широка 400 000 километра система от пръстени, които според учените са съставени предимно от лед. От години в научните среди циркулират няколко различи хипотези за произхода на пръстените на Сатурн. Факт е, че и други планети в нашата система са обградени от пръстени. Кое е това, което прави тези на Сатурн по-специфични и разбунва научните страсти.

За първи път пръстените са забелязани през далечната 1610 г. от Галилео Глалилей. Тогава той неправилно ги е описал като спътници. Четиридесет години по-късно Кристиян Хюгейнс, използвайки много по-мощен телескоп, ги идентифицира като пръстени съставени от космически прах и лед. През 1675 г. италианският астроном Джовани Доменико Касини открива пролуки между различните пръстени, най-голямата от които е кръстена в негова чест-деление на Касини. Два века по-късно Джеймс Кларк Максуел доказва по математически път, че пръстените не биха могли да бъдат твърди, защото биха се счупили. По-късно откритието му е потвърдено от обсерваторията Лик.

Това, което прави пръстените на Сатурн любопитни за астрономите, е обстоятелството, че за разлика от пръстените на Нептун и Юпитер, тези на Сатурн са бели. Блясъкът на пръстените на планетите се дължи на частиците лед, от които са изградени. Цветът на този лед при пръстените на останалите планети е черен в следствие на сблъсъците им с милиарди микрочастици с каменист състав, но не и при сатурновите.

Астероиди

Едната хипотеза допуска, че пръстените са останки от първичния материал изграждащ нашата Вселена. Противниците на тази теория изтъкват довода, че това е несъстоятелно от научна гледна точка поради факта, че основния градивен материал във вселената се е носел свободно из нея само първите 700 млн. години от нейното създаване. Друга причина за не особено широкото и разпространение е и схващането на учените, че в дългосрочен план пръстените на Сатурн не са стабилни, т.е. са се образували неотдавна.

Едуард Рош разработва теорията че, планетата се е сдобила с пръстените си неотдавна (стотици милиони години от астрономическа гледна точка). Според ученият те са се образували когато един от спътниците на планетата се е доближил твърде близко до нея и е бил разрушен от приливните и сили. Възможен вариант е да не става дума за спътник, а за астероид или комета. Поради тази причина пръстените сравнително млади и все още не са почернели.

Друга теория посочва като възможно обяснение масата на пръстените. Според привържениците на тази теория масата им е надхвърля и най-смелите до този момент предположения на учените. Така микрочастците просто не са успели да сменят цвета на пръстените, които са се формирали преди милиарди години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати