sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Какво символизират цветовете

Какво символизират цветовете

Значение на цветовете
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

„Цветовете говорят на всички езици” – тази крилата фраза, написана за първи път през 1721 г., е в пълна сила до ден днешен. Значенията на цветовете са важни за много аспекти от живота – как да декорирате дома си, в какъв цвят да се облечете и др. Те са обвързани с много стари вярвания и традиции.

Бяло – Бялото означава радост, чистота и невинност.

Жълто – Жълтото е нещастен цвят. Актьорите, които играели Дявола в средновековните пиеси, се обличали в жълто. В много области евреите били принуждавани да носят жълто, като символ на предателството им към Христос. Жълтото също така означава ревност.

Зелено – Зеленото е нещастен цвят, тъй като това е цветът на дребните вълшебници, а никой не би искал да разгневи гномите и джуджетата. Лош късмет носи, ако облечете зелена дреха на сцената или за кръщене. Този цвят е особено неподходящ за влюбените. Зеленото символизира възкресението поради зеления цвят на растенията.

Символика на цветовете

Златно – В очите на древните златното е било цветът на боговете. Благодарение цената на златото днес то продължава да е свещен цвят.

Оранжево – Думата оранжево произлиза от санскритски. Това бил цветът на най-древната религия, защото символизирал плодовете на земята.

Синьо - Носете го като защита срещу вещици и злобата на уроки. Синьото означава истина и творческа сила. То е цветът на небесата и съответно е един от най-щастливите цветове.

Дявола

Червено - То винаги е смятано за цвят на злото. Още в древен Египет червеното било свързвано с бог Сет - зъл, сеещ нещастие бог. Червенобрадите мъже минавали за злодеи. Много са разпространени червените амулети и талисмани, защото се вярва, че вещиците и Дяволът се боят от червеното.

Черно - Черното, цветът на катрана, било използвано за покриването на мумиите. За древните това бил цветът на възкресяването и възраждането. В по-нови времена черното означава смърт и траур.

Виолетов - Рядко срещан в природата, той често се използвал да направата на императорските дрехи. Символизирал могъщество и сила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
нана
нана
29.04.2015 15:01
глупости. как може, един толкова слънчев цвят, като жълтия да е нещастен?
2
3
Ivelina
Ivelina
18.03.2015 00:08
i moqt :D
3
2
Вили
Вили
05.11.2014 00:38
Моя любим цвят е -розовия.
3
2