sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Възкръсване или връщане от клинична смърт?

Възкръсване или връщане от клинична смърт?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669356
Възкръсване или връщане от клинична смърт?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Възкръсването на умрелите винаги е интересувало човечеството. Иисус възкресил Лазар и след това и той възкръснал. Франкенщайн съживил чудовище, създадено от отделни части от телата на покойници. Орфей пък отвел любимата си Евридика от Царството на мъртвите.

Учените не спират да експериментират в тази насока. Сътрудници от Центъра за изследване на реанимацията към Медицинския факултет в Питсбърг успели да съживят куче изпаднало в състояние на клинична смърт.

В кръвоносните съдове на кучето докторите заменили кръвта със силно охладен специално подбран разтвор. Температурата на животното паднала до 7 градуса, дишането и сърдечната дейност спряли.

На пръв поглед, нищо особено, всички знаят как свършва продължителния престой в ледена вода. Но сега учените успяли да постигнат и обратното - да върнат кучето. Върнали кръвта в съдовете, на кучето се дава изведнъж 100% кислород, сърцето се активира с електрошок. Опитите установили, че такива съживени кучета са съвършено нормални, и техният мозък не е понесъл никакви разрушения.

Какво ще стане ако опита се окаже ефективен и при хората? На хората винаги им е харесвала идеята за замразяването на неизлечимо болни до настъпването на по-добри времена. От експериментите били заинтересовани и военните, които се надяват, че с помоща на замразяването, смъртоносно ранените на бойното поле ще бъдат охлаждани до клинична смърт и отново размразявани в един по-късен етап, когато медицината е достатъчно напреднала, за да им помогне.

Възкръсване или връщане от клинична смърт?

Но за съжаление, възкръсването от мъртвите е все още недостижимо желание. След като умре, в тялото настъпват необратими процеси на разпадане, така че то не може да бъде върнато към живот. Настъпва така наречената биологическа, или мозъчна смърт. Тя е необратимо прекратяване на всички физически и химически процеси, което задължително настъпва във всички живи организми.

Клиничната смърт е друго състояние, при което дишането и кръвообращението на пациента спират, но за него още има шанс. Клиничната смърт в повечето случаи също води до смърт, ако не бъде оказана медицинска помощ навреме. Допреди няколко десетилетия клиничната смърт почти винаги завършвала и с биологична смърт, затова се е и смятало, че спирането на сърцето и на дишането са най-очевидните признаци на смъртта.

Във Daily news преди време е описан случай с клинична смърт на едно куче. През 1997 г. далматинецът Аби се задавил с топче, което довело до прекратяване на дишането и спиране на сърцето. При повечето кучета това би завършило със биологична смърт. Но на Аби му провървяло. Собственикът бил пожарникар с тридесетгодишен стаж, а неговият син Роби неотдавна бил завършил курс по оказване на първа помощ. Бащата извадил топчето от гърлото на кучето. Топката била извадена, но дишането и пулсът така и не се възстановявали, тялото на кучето било отпуснато и Роби пристъпил към изкуствено дишане. Постепенно кучето започнало да диша и се свестило.

В състояние на клинична смърт електроенцефалограмата показва липса на активност на мозъка. Това води до загуба на съзнанието и не оставя никакви спомени. 4 до 12 процента от хората, попаднали в клинична смърт, са изпитали и могат да опишат нещо, наречено от учените околосмъртен опит. Хората разказват, че се общували с техни починали близки, видели са тунел с ярка светлина в него, мистични същества, видяли са живота си като на кинолента. Някои даже наблюдават как лекарите се опитват да спасят живота им.

Клиничната смърт съвсем не е естествена смърт, а едно от състоянията на организма, както съня или смеха. Учените се надяват, че изследването на клиничната смърт ще им позволи да се разберат повече какво представлява съзнанието и как то е свързано с конкретните процеси в мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Анжел
Анжел
29.08.2019 14:11
Разваляне на черни магии: от разстояние-10 лева, идване на адрес за регион Дупница -30 лева + транспортните разходи.

Гадаене с гадателски карти 1. Напътствия от вашите ангели-10 лева, 2. Напътствия от богините - 10 лева. 3. Таро диагностика -10 лв.
2
0
Анжел
Анжел
13.04.2019 21:53
A
0
1
Виракоча
Виракоча
23.03.2015 20:30
Индианците с техните дивашки знания са напускали този свят без да умират, надвивали са смъртта. Преди да го напусне човек започва да вижда останалите хора като светлинни яйца, и светлинни линии опасващи Земята и небето, това било знак че е станал човек на знанието и той ВИЖДА. С течение на времето предава учението на свои ученици,и когато му дойде времето намира пролуката между линиите опасващи света и изчезва от този свят завинаги. Вие чакайте да възкръснете след като умрете, пък то пак се прераждате и си оставате затворени в тоя свят роби на тъпите си религии.
1
1
do maria
do maria
13.08.2013 08:37
Те и всички риболовци разказват "едни и същи неща", как еееееиииий такава риба са хванали, и всички дето са видели нещо да блещука в небето, и те НЛО били видели. Та така ис тия дето преживели смъртта.
0
1
Анжел
Анжел
23.04.2013 22:11
нищо чудно да са открили вече как да се живее вечно,чрез малко бърникане по днк-то ,но ако знаят какво ги чака след смъртта няма и да помислят за вечен живот.
Бил съм в тунела на смъртта.Господ ми каза че съм за рая и много други неща.Мога да ви насоча как и вие да станете по господоугодни и как да се доберете до по-добра позиция за вечността.Срещу заплащане или бартер-0899152888.
7
0
Петко
Петко
27.03.2013 04:47
Наистина нещата са верни! Това, че някой неща не сме ги видяли не означава, че не съществуват!
1
0
lara
lara
03.02.2013 09:47
Моята баба когато е била на 4 годинки е умряла и вече са щяли да я вкарват в моргата - започнали са да и махат дрехите и тя изведнъж се съживила !!!
1
0
maria
maria
02.08.2011 21:46
Към nelina. Всички, които са изпадали в клинична смърт казват едни и същи неща, които са преживели. Ти, която не си го преживяла мислиш, че не съществуват. И моята приятелка преживя същото и ми го разказа с голям срам за да не и се присмея. Но аз го вярвам. Баба Ванга го е изпитала същото.
1
0