Защо и как някои хора предусещат земетресения

Предусещане на заметресения

Има хора в различните краища на света, които са известни с това, че могат да предусетят земетресенията дни преди те да се случат. Този феномен засега все още няма обяснение.

Една от най-известните хора-сеизмографи е рускинята Олга Калинкина. Тя страдала от постоянни бодежи в сърцето, след като камион убил съпруга и дъщеря й.

Тя забелязала, че два дни преди земетресение бодежите в сърцето напълно преставали и тя се чувствала като преди зловещото събитие в живота й.

Тя забелязала и друга закономерност – точно преди да спрат болките, те се увеличавали до непоносимост, а след два дни се случвало земетресението.

Земетресения

Жителката на Лос Анджелис Хилда Роусър от 15-годишнастрада от бодежи в ръцете и краката. Тя не разбирала, че това е свързано със земетресения. Оказало се, че тя усеща бодежи 1 ден преди земетресение.

През последните десетилетия тя е предсказала много земетресения – през 1983 в Колумбия и Япония, през 1985 в Чили, през 1987 в Еквадор, през 1999 в Мексико.

Има данни, че някои хора просто усещат промени в организма си, когато предстоят промени в пластовете на земната кора, които започват да се движат.

Болки в сърцето

Много често възрастни хора се оплакват от болки в сърцето един-два дни преди земетресение. Тогава се отбелязва увеличаване на обажданията на Бърза помощ.

Хората-сеизмографи съществуват от древни времена. Според древна история в персийския град Тебриз преди 700 години астрологът Ширази предсказал, че предстои мощно земетресение. Но никой не му повярвал и всички останали в града. Така загинали над 40 000 души.

Засега никой не е могъл да обясни как някои хора могат да усетят земетресенията, които предстоят. Обикновено те успяват да отгатнат събитието, но понякога се случва и да сбъркат. Много често те получават тази своя дарба след физическа травма или след силно психическо разтърсване.

Хората-сеизмографи наистина могат да предсказват земетресения, но често се случва така, че никой не иска да им повярва, докато не се докаже, че са прави. Това обаче понякога завършва с много жертви.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
29.06.2014 16:31
Всички сме едно,всичко е живо, свързаността помежду ни е голямата загадка.По невидими пътища си предаваме вълните, които приемаме от космоса и от земята т.е. от всичко заобикалящо ни. Това бих го нарекла предчувствие, а пророчество е когато е подадено от висшия разум Бог и не търпи изменение.Всичко останало може да се промени ако ние поискаме.Вярата е в основата на всичко.
2
0
a u
a u
21.11.2013 13:13
Не е кой знае колко трудно да се предскаже земетресение. В повечето случаи, преди да има земен трус, се чува едно особено "бучене" (идва от земните недра), но повечето хора не могат да го чуят, зависи от честотата на звука. Също индикатор за земетресение е неспокойното поведение при повечето животни, те усещат (последният ми спомен, когато познах, че ще има земетресение, стана точно така - бученето + кукуригаха петли в диапазона 00-1:00, което не е нормално, котките мяукаха странно, абе усеща се)
1
0
Лейди Аноним
Лейди Аноним
09.10.2013 16:22
Моята майка поулчава бодежи в сърцето секунди преди земетресението...
1
0
Аз
Аз
09.10.2013 14:58
Аз пък имам приятелка , която ги "надушва" часове преди да станат или вече са станали ,ама казва все такива , дето са някъде надалече..Тресат й се крайниците и усеща някакви вибрации, които и тя не може да обясни ..странна работа...
5
0
Георги
Георги
02.09.2013 19:55
Аз, сащо ги усещам 2 дена преди да станат заметресенията, мога да определя, посока и сила по рихтер,например- днес е дата 02.09.2013, усетих , по посока запад заметресение , мойе би един трус, от 4-5 по рихтер, и два много слаби след него по 2.3 рихтер
1
0
Ния
Ния
25.02.2013 18:41
Аз например в нощта на миналото земетресение не можах да мигна, което не се случва често.
1
0