Огнените топки Нага

Огнените топки нага

Огнените топки Нага са мистериозен природен феномен, който се случва всяка година в Тайланд. Огнените топки Нага могат да се видят само на едно място – на река Меконг.

Огнените топки Нага са големи светещи кълба, които приличат на гигантски балони. Те са червеникави на цвят и се издигат на около 20 метра над реката.

След като се издигнат, огнените топки Нага изчезват, все едно че балон се е спукал във въздуха. На река Меконг в Тайланд огнените топки Нага са виждани предимно през октомври, точно в навечерието на големия празник Паравана. Понякога огнените топки Нага са се издигали над река Меконг и в други месеци на годината.

Никой не знае как се формират огнените топки Нага, нито какво ги кара да се издигат над реката. Когато се издигат хиляди огнени топки в небето, пристигат много хора, за да наблюдават този природен феномен.

Река Меконг

Някои хипотези предполагат, че в горната част на водата на река Меконг се образува някакво вещество, което при определени атмосферни условия се самозапалва, а след това се издига във въздуха.

Според местните жители легендарно чудовище, което живее в дълбините на реката, изригва огнените топки Нага. Името на това легендарно чудовище, известно сред местните още от векове, е Пхая Наг.

Когато огнените топки започнат да се издигат, започва и голям фестивал, който привлича много туристи в близкия тайландски град Нонг Кай.

Векове наред местните жители са криели легендата за огнените топки, но преди няколко десетки години тя е била разкрита и това е привлякло много туристи в района.

Векове наред местните жители са криели легендата за огнените топки, но преди няколко десетки години тя е била разкрита и това е привлякло много туристи в района.

Будистите са убедени, че чудовището, което живее в дълбините на река Меконг, има цели седем глави. Според тях то живее точно там, където реката бележи естествената граница между Тайланд и Лаос.

Според легендата чудовището спи през цялата година и се събужда само в деня на октомврийското пълнолуние, за да изригне огнени топки от устата си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати