Как да се ориентираме по звездите
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как да се ориентираме по звездите

Как да се ориентираме по звездите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k980
Звезди и небе
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

От древни времена хората са се ориентирали по звездите и една от важните задачи на астрономията е била навигацията. Капитаните на кораби са се ориентирали по звездите, когато са излизали в открито море.

По звездите са се ориентирали керваните в пустинята и векове наред звездите са помагали на заблудени пътници да открият верния път.

От древни времена датира изразът пътеводна звезда, който се е появил покрай ориентирането по звездите. Компасът е станал известен в Европа едва през XI век, а дотогава всички са се ориентирали само по звездите.

Компас

Най-лесната задача при ориентиране по звездите е да откриете в коя посока е север. През нощта това е лесно. Трябва само да откриете на небето Полярната звезда. Тя ще ви посочи север с точност до градус.

Щом откриете полярната звезда, можете да намерите не само север, а и останалите посоки на света, както и да определите широчината на мястото, където се намира. Това се получава благодарение на факта, че този древен помощник на пътешествениците се намира на около един градус от Северния полюс.

Най-лесният начин да откриете Полярната звезда е с помощта на съзвездието Голямата мечка. То представлява няколко ярки звезди, които се намират на голямо разстояние една от друга и оформят нещо като черпак.

Трябва да погледнете двете крайни звезди на черпака и да прокарате през тях въображаема права линия. Върху нея трябва да отбележите към горната част на черпака пет такива линии една над друга, като всяка от тях е равна на разстоянието между двете крайни звезди. В края на петата линия ще видите Полярната звезда. Тя е разположена в края на черпака на съзвездието Малка мечка.

Звезди в космоса

След като сте открили Полярната звезда и сте поели в желаната от вас посока на света, можете да поддържате верния курс, като изберете за ориентир някоя ярка звезда, която ви е по път.

Но трябва да отчитате факта, че звездите се въртят около Полярната звезда със скорост от петнадесет градуса в час, затова на всеки 20 минути сверявайте курса си и избирайте нов ориентир.

Полярната звезда служи като ориентир, когато се намирате в Северното полукълбо. В Южното полукълбо за ориентир служи съзвездието Южен кръст. Той се състои от пет много ярки звезди, разположени във формата на кръст.

В левия му долен ъгъл се намират две ярки звезди от съзвездието Кентавър. Въображаемата линия, която е прокарана през дългата ос на кръста, сочи към юг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
моряка
моряка
05.04.2013 11:46
ако добре познавате навигацията ще знаете че това с полярната звезда е валидно предимно за морето,ако сте в планината нали се досештате че това не важи!дори и в полето трудно се вижда полярната звезда,заштото е ниско доло в хоризонта,имах вазмойноста да видя и южен краст,вийда се от червено море надоло,но както и да е ако ще се загубвате някаде,ьте го сторите вярваѝте ми
3
1