Възход на артистичните професии през 2013

Хороскоп за работа

В миналото не се е гледало с добро око на хора, избрали артистична професия. Дори са измислени поговорки, които да „вкарат в правия път” тези объркани души, като: „Музикант къща не храни” и др. В наши дни обаче представите са тотално преобърнати.

Артистичните професии претърпяват възход с всяка изминала година. През 2013 г. се наблюдава наплив към т. нар. Фрийленс, в превод – свободна практика. Терминът се употребява за всички независими специалисти, които се ангажират само за извършването на определен проект и сами решават колко, кога и как да работят.

А с развитието на интернет технологиите тази възможност за заетост става все по-реална и достъпна. Фрийленсът е най-популярен сред артистичните професии, като художници, фотографи, журналисти, преводачи, графични, интериорни и уеб дизайнери, но е характерен също за счетоводители, програмисти и консултанти.

Този вид заетост дава свобода на практикуващия, но изисква и инициативност и отговорност. Не се заблуждавайте, че ако изберете да се посветите на артистично безделие, парите ще ви капят от небето. Ежедневието на хората, избрали този начин на препитание е свързано с постоянно търсене на проекти, участие в конкурси и преговори, които не винаги дават резултат.

За да успее един човек в тази сфера, преди всичко трябва да има богат опит, тъй като конкуренцията е безпощадна. За да блеснете сред тълпата трябва да имате висока квалификация в съответната област, впечатляващо портфолио и желателно трудов опит.

Успехи

Липсата на началник пък изисква сами да се мотивирате и да имате желязна самодисциплина. Този вид заетост е подходящ за хора, които имат непоносимост към това някои да им казва кога, как и по какъв начин да вършат нещата. Но не е за всеки.

Не на последно място трябва да се спомене, че ако се насочим към упражняване на свободна професия, в дома си трябва да имаме необходимата техника – най-малкото компютър или лаптоп, надеждна интернет връзка, принтер и скенер. За някои професии се налагат и много по-сериозни финансови инвестиции.

Независимо с каква творческа професия ще изберете, най-важното е тя да не ви носи негативни емоции и стрес, а обратното - да се чувствате удовлетворени и успели в края на всеки работен ден. Дори звездите обещават 2013 г да ви донесе успех, ако заложите на личните си артистични и творчески заложби в професионално отношение.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати