Лековитата вода на манастира Свети Атанасий

Лековита вода

Стотици хора от близо и далеч се събират през май в един от най-старите манастир в Европа "Свети Атанасий", намиращ се край чирпанското село Златна ливада. Хората тук от много години, чули за легендите за лековитата вода и духовното докосване до постницата на свети Атанасий.

"Цели 30 години все съм тук. Имах анемия, баща ми ме доведе и се излекувах", разказва чирпанлията Панчо Радев. Тази година той е тук с дъщерята и племенницата си. В манастирският двор под църквата се намира кладенец, от който се вади лечебната вода. Носят се легенди, че водата лекува кожни заболявания, подобрява зрението, пречиства организма.

Предания пък разказват, че лечебните свойстава на водата са били открити още от траките. "Лекува дори и рак", вярват те. Сакати прохождали, жени зачевали, слепи проглеждали, след като пили от водата.

"Всяка година идвам тук за здраве и благослов", пояснява майка с малкото си детенце. Другото чудо е постницата на свети Атанасий в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана някога от свети Атанасий и неговите последователи в дните на молитва и усамотение.

Манастира Св. Атанасий

Според легендите грешният не може да мине през дупката. Манастирът, намиращ се на не повече от десетина километра от град Чирпан, е разположен на десния бряг на Стара река. Той е най-старият в Европа, като е построен е през 344 г.

За основател се смята тогавашният патриарх на Александрия свети Атанасий Велики. След участието си в голям църковен събор в тогавашната Сердика той пренощувал в римската крепост край Златна ливада и разбрал, че населението е заплашено от смъртоносна епидемия.

Свети Атанасий посъветвал хората - за да се избавят, трябва да построят църква. Църквата била издигната срещу пещерата и епидемията наистина ги подминала. Свети Атанасий обявил постницата за светилище заедно с лековития извор в двора на обителта.

Рейтинг

4
Общо 26 гласували
5 9
4 7
3 10
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Анонимен
Анонимен
11.01.2018 16:40
Едно от вредните последствия от пълната упойка е намаляването на притока от кръв към мозъка или отделни негови сектори - реално така се лишава от кислород даден мозъчен дял и вероятно това се явява пуск към необратима деструкция на мозъчната тъкан . Така се получи при моя баща и след упойката първоначално започна внезапно да губи равновесие , докато една вечер просто падна от стола си, защото нямал чувствителност в левия крак. Загуби постепенно , но доста бързо двигателния си контрол над този крак и се залежа. За няколко години разви силно влошаване на говора и деменция, макар да имаше запазено движение на другите си крайници. Явно в неговия случай не беше подбрана подходящата анестезия, а ставаше дума за операция на херния.
0
0
Валентина
Валентина
22.03.2013 08:33
Кой ден през май се ходи в манастира св."Атанасий"
4
0
emiliya
emiliya
22.10.2015 20:23
koi den se hodi v tozi manastir
1
0