sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Цигарите намаляват действието на алкохола

Цигарите намаляват действието на алкохола

Цигарите намаляват действието на алкохола

Пушенето на цигари по време на консумацията на алкохол намалява действието на спиртните напитки, показва изследване от Тексаския научен здравен център А&М.

Екипът от учени, ръководени от Вей-Цюн Чен, достига до това заключние след редица направени опити върху мишки. По време на експериментите в мишките са вливани различни дози никотин (0, 0.25, 0.5, 1, 2, 4 и 6 мг на килограм живо тегло) и алкохол (4 г на килограм живо тегло).

Оказало се, че прибавянето на никотин довело до значително понижаване на концентрацията на алкохол в кръвта на мишките. За да бъдат напълно “пияни“ на “пушещите” мишки са нужни значително по-големи количества алкохол, отколкото на “непушещите”.

Причината на тази връзка между никотина и алкохола още не е известна. Учените смятат, че никотина забавя изпразването на стомаха и постъпването на алкохола в червата, така отива и по-бавно в кръвта. Попаднали веднъж в стомаха, молекулите на спирта започват да се разделят, в резултат на което концентрацията на алкохола се намалява.

Цигарите намаляват действието на алкохола

Подобни изследвания не са провеждани още върху хора, но по всяка вероятност се очаква подобен ефект. Подобно взаимодействие може да доведе обаче до редица неприятни последствия. “Тъй като концентрацията на алхола намалява от никотина никотина, пушачите може да тръгнат да пият много повече, за да достигнат очакваното опиянение. Или по друг начин казано - пушеното увеличава консумацията на алхокол”, - коментира Чен.

Увеличеният прием алкохол води до повишаване на нивото на токсичните продукти при разпадането му. Това оказва отрицателно влияние на здравословното състояние на човека и може да доведе до ранна поява на хронични заболявания и проблеми с черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати